Muusikoiden.net
08.06.2024
 

Elektroniikka ja soitinrakennus »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Kyssäreitä signaalin jakamisesta/signaalitasosta/kaiutintasosta
1
efunkelist
29.03.2005 21:21:52
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Minä, elektroniikka ja soitinrakennus-n00b, kysyn:
 
Kojeessa on line out -jakki. Miten saada signaali kahteen osoitteeseen, Y-piuhalla ilmeisesti signaalin taso laskee ja muutenkin kärsii? Onnistuuko muutaman komponentin modauksella?
 
Kyhäänpä kemon rakennussarjasta 1w päätevahvistimen kokeilumielessä. Ohjeessa neuvotaan että sisääntuloon tulee kytkeä sarjassa 0,1nF konkka mikäli sitä ei etuasteen ulosessa ole. Okei, mutta mitä tuo konkka siinä tekee? Mikä on sen funktio? Mikä lie vaikutus jos laittaa eri arvoisen konkan?
 
Miten kaiutintasoisesta signaalista saikaan linjatasoisen? Muistaakseni siihen oli joku aika simppeli konsti olemassa.
 
P.s. tiedän että näihin vastaus löytyy jostain päin nettiä vähän etsimällä, mutta tämä on tätä tämänpäivän informaatiolaiskuutta :/ Ja ehkä näistä aiheista voi saada jotain keskusteluakin aikaiseksi? :)
 
placebo
30.03.2005 06:28:48 (muokattu 30.03.2005 06:33:58)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten saada signaali kahteen osoitteeseen,
 
Y-piuhalla, A/B/Y-boksilla ym samalla periaatteella toimivalla haaroittimella.
 
Y-piuhalla ilmeisesti signaalin taso laskee ja muutenkin kärsii?
 
Signaalin taso laskee aina kun signaali jaetaan 'passiivisesti' (eli signaalin jaossa ei käytetä käyttöjännitettä vaativaa elektroniikkaa). Ainut mitä jaossa tapahtuu on, että signaalin teho jakaantuu kahteen osoitteeseen. Muita muutoksia signaalille ei tapahdu. Signaalin "kärsimisellä" viitataan yleensä ylimpien taajuuksien leikkaantumiseen ja aina voi toki spekuloida kaapelien kapasitanssien ja kuormien muodostamien RC-filttereiden vaikutuksista.
 
Jos jaetteva signaali olisi RF-signaali, niin silloin heijastukset muodustuisivat kriittiseksi tekijäksi. Mutta audioalueella toimittaessa signaalia voi splitata ihan rauhallisin mielin :)
 
Onnistuuko muutaman komponentin modauksella?
 
Onnistuu. Tällöin jakoboksin elektroniikan tarkoituksena on kompensoida jaossa tapahtuvaa signaalitason laskua. Netistä löytyy aktiivisten splitteriboksien kytkentäkaavioita.
 
Ohjeessa neuvotaan että sisääntuloon tulee kytkeä sarjassa 0,1nF konkka mikäli sitä ei etuasteen ulosessa ole. Okei, mutta mitä tuo konkka siinä tekee? Mikä on sen funktio?
 
Se on nk. kytkentäkondensaattori. Sen tehtävä on estää tasajännitteen pääsy pääteasteeseen. Kytkentäkondensaattorit mahdollistavat sen, että laitteen jokainen toiminnallinen lohko voidaan biasoida (lue: "säätää") muista lohkoista riippumatta. Ellei etuasteesi lähdössä ole kytkentäkonkkaa ja kytket sen pääteasteeseen jonka tulossa ei ole kytkentäkonkkaa, niin pääteasteen ensimmäisen lohkon "säädöt" menevät pieleen.
 
Kytkentäkondensaattori toimii myös kaiutinelementin henkivakuutuksena ;) Eli estää tasajännitettä rikkomasta kaiutinelementtiä.
 
Mikä lie vaikutus jos laittaa eri arvoisen konkan?
 
Parhaimmassa tapauksessa ei vaikuta ollenkaan ja huonoimmassa tapauksessa leikkaa signaalia jostain ei-toivotusta kohdasta. Se millainen lopputulos on, riippuu muiden lohkojen impedanssitasoista ja siitä, minkä suuruisen konkan meinaat tilalle laittaa. Suositeltua arvoa kannattaa noudattaa, jos on epävarma.
 
Miten kaiutintasoisesta signaalista saikaan linjatasoisen?
 
Vastuksella/vastuksilla. Genelecin sivuilla olevassa FAQ:ssa on selkeitä kuvia operaatiosta.
 
"The notes are the same all around the world, but the way you put the notes together must be something very personal - Your own story" - Pierre Bensusan
efunkelist
30.03.2005 08:06:56
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Jopas tuli täydentävästi, paljon kiitoksia!
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «