Muusikoiden.net
22.05.2024
 

Studiotyöskentely »

Keskustelualueet | Lisää kirjoitus aiheeseen | HakuSäännöt & Ohjeet | FAQ | Kirjaudu sisään | Rekisteröidy

Aihe: Masterointi - lyhyt oppimäärä
1 2 3 4 510 11 12 13 14
SF3YLO
05.03.2004 16:28:41 (muokattu 05.03.2004 16:29:11)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

No, ensinnäkin se telkkarin noin 15 kiloa on aivan eri juttu kuin 18 ja toiseksi "kotitestit" kotivehkeillä voi jättää aina omaan arvoonsa. Jos kuuleee 18 KHz oikeilla kuulontutkimuslaitteilla, niin vasta se pitää paikkansa.
tjuu, mut ku multa testattiin tässä lähiaikoina vaan 250-800 (tai 8000)hz
 
sanoin lääkärille et oisin halunnu tietää vähän laajemmalta alueelta, niin se vastas vaan jotain et ei se nyt oikeen onnistu...
 
Edit: masteroinnistahan täällä pitäis muuten puhua!
dewil
16.04.2004 12:09:15
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sen halusin vain sanoa, että jos ette nyt ole ihan satavarmoja
siitä, mitä olette tekemässä premasterointi vaiheessanne ja biisit pitäisi jossainvaiheessa masteroida ihan aikuisten oikeesti.
Niin jättäkää ainakin ne pahimmat limitoinnit tekemättä.
Materiaaliin on nimittäin aika mahdotonta puuttua enää senjälkeen, kun se on kertaalleen lytätty.
 
waxivore
26.04.2004 16:19:46
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Sen halusin vain sanoa, että jos ette nyt ole ihan satavarmoja
siitä, mitä olette tekemässä premasterointi vaiheessanne ja biisit pitäisi jossainvaiheessa masteroida ihan aikuisten oikeesti.
Niin jättäkää ainakin ne pahimmat limitoinnit tekemättä.
Materiaaliin on nimittäin aika mahdotonta puuttua enää senjälkeen, kun se on kertaalleen lytätty.

 
Jep, tai jättäkää herreguud se limitoimaton/kompressoimaton miksaus talteen levy-yhtiötä ja sitä kautta oikeita masteroijia varten.
 
Älä mene sieltä missä aita on matalin - Mene sieltä missä aitaa ei ole
deggis
09.05.2004 09:50:48
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Plussaa tuli minultakin. Saat varmaan tätä menoa jonkun etusetelin taas kuun lopussa mättöpiiska.
 
Mutta hei, yks aika vinkeä lisä tännekin ois *rumputremolo* ottaa joku kivasti miksattu ralli, masteroida se ja jakaa ne pari versiota dokumentointeineen.
 
Idea ihan sillä, kun täältäkin löytyy uskomattoman tasokasta ja ennen kaikkea avualista väkeä.. ja niiden palkkaamista tälle foorumille ei vuosien varrella ole kuin pari kertaa vitsillä ehdoteltu. :)
 
Mushroom Cut No13
HeikKi rahvi
21.05.2004 13:44:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

musta vähän tuntuu, et toi "erityinen kuulokyky" masteroijalla on sellanen statuksenkasvattaja.. vähän niinku pianonvirittäjällä absoluuttinen sävelkorva, josta on kyseisessäm pestissä paremminki haittaa.
 
no on se tietenki hyvä, et kuulis kaikki pianon koskettimet.. en tiedä kyllä paljon ne on hertzeinä. Mut jos on häikkää kuulossa, niin ne ylimmät kyl alkaa katoileen..
 
Yrtti
19.06.2004 16:06:37 (muokattu 19.06.2004 16:12:29)
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Loistava, selventävä kirjoitus, kiitän ja kumarran syvästi
 
EDIT: niin ja mulla on huono kuulo. lukemia en muista mutta jossain siinä puhealueen tietämillä on 35db dippi. lisäksi yläpäässä. Hyödynnän tyttökaveria/jotakuta muuta, joka kertoo suhiseeko vai ei... en minä tästä leipätyötä itselleni tee :D
 
HcSaarelma
29.07.2004 17:29:43
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Niin tuohon kuuloalue kysymykseen vaan, että ihminen kuulee parhaiten keskiäänialuetta, jotain n.500-4000Hz (sanotaan myös puhealueeksi). Tällä alueella ihmisen korva on herkin, ja lisäksi korvan erottelukyky, sekä suunta-aistimus on parhaimmillaan. Joten se on vähän niin ja näin että kuuleeko niitä yli 18000Hz ääniä. Matalista äänistä taas, niin ei ihminen kuule alle 50Hz äänistä suuntaa enää ollenkaan, niin se on lähinnä vaan tason säätämistä. Että jos jostain pitää olla huolissaan, niin niistä keskiäänialueen vaurioista korvissa. Silloin saattaa tulla vähän kummallisia miksauksia. Se on keskiäänialueen erottelukyky miksauksessa, tai lähinnä nauhoittamisessa mikä ratkaisee. Sielä ne kaikki soittimetkin yleensä on. Voin tietysti olla väärässä.
 
Vähän asian vierestä, mutta nykyään on myynnissä yllättävän paljon 2-tie kaiuttimia, joissa jakotaajuus on juuri puhealueen kohdilla. Rakentajat haluaa siihen pikku 2-tie kaiuttimeen liikaa botnea ja unohtaa keskiäänialueen kokonaan. Miten on 2-tie monitoreissa? Tietääkö kukaan jakotaajuuksia? Vai onko suotimet aktiivikauttimissa niin jyrkkiä, että asialla ei ole merkitystä.
 
koopop
09.10.2004 13:34:45
Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Bob Ludwigista tuli mieleen:
 
Bobby Owsinski on kirjoittanut kaksi kirjaa, Mixing Engineer's Handbook ja Mastering Engineer's Handbook. Jälkimmäinen on aivan mielettömän hyvä katsaus (tosin Pohjois-Amerikkalaiseen) masterointikulttuuriin. Suosittelen.
 
Ammattilaiset noudattavat mahdollisimman simppeliä ja vaivatonta masterointi-operaatiota. Mahdollisimman vähän AD tai DA muunnoksia, ja lyhyillä kaapeleilla. Ei pätsejä, ei mitään kytkentöjä välissä.
 
Tässä lyhyt, aika yleinen kaava:
>Pyörittävä digitaalinen kone,
bus out = 0dB jotta kone ei laske turhaan
>DA, mahdollisimman laadukas
>putki-EQ, tai kaksi
>putkikompressori tai kaksi, multiband tai tavallinen
>limitteri, esim. Waves L2, jonka output on -0.1dB
>AD, josta tehdään lopullinen master
 
Jos studiomaster on analoginen, tällöin ei tule kuin yksi d-muunnos, ja se on omalla tavallaan myös hyvä juttu..
 
masteroijat kunnioittavat kaikista eniten kuuntelua, jos se ei ole kunnossa, ei masteroinnilla ole hyvää pohjaa. useat pro-masteroijat rakentavat kaiuttimensa ja päätteensä itse, ja voivat näin tehdä kuuntelun juuri sellaiseksi joka on itselleen paras.
 
milcoin
10.10.2004 10:50:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kiinnostavaa on minusta se että tuo monialuekompura ei ole niin yleinen työkalu kuin luullaan. Sen sijaan kompressointi jaetaan usein moneen osaan. Stereokompressori (ei aina putki) hoitaa suuret linjat materiaalissa kuntoon, limitteri tasoittaa piikit ja sillä saadaan tasoa ylös ja lopuksi saatetaan varovasti yliohjata AD muunnin lopullisen tason saavuttamiseksi.
 
Esimerkiksi digitaaliekvalisaattori ja kompressori nauttii suurta suosiota masterointitalojen keskuudessa, samoin GML:n vastaavat ja muutenkaan putkivermeiden uusi tuleminen ei minusta ole koskettanut suuresti masterointityökaluja koska kyse on ollut pitkälti budjettiluokan uudistuksesta (syntymisestä).
 
Jotain monitoroinnin tärkeydestä kertoo sekin että yksi Cuttin Room:in perustajista, nykyään omaa masterointilafkaa pitävä pitkän linjan ammattilainen masteroi valtaosan nativepohjaisilla plugareilla (Waves yms.)
Ja hyvää tulee.
 
Pako - jazzittomien viimeinen lahjapaikka eiku....
askomiko
28.10.2004 13:50:23 (muokattu 28.10.2004 13:54:51)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Vähän asian vierestä, mutta nykyään on myynnissä yllättävän paljon 2-tie kaiuttimia, joissa jakotaajuus on juuri puhealueen kohdilla. Rakentajat haluaa siihen pikku 2-tie kaiuttimeen liikaa botnea ja unohtaa keskiäänialueen kokonaan. Miten on 2-tie monitoreissa? Tietääkö kukaan jakotaajuuksia? Vai onko suotimet aktiivikauttimissa niin jyrkkiä, että asialla ei ole merkitystä
 
Valmistajat toki hehkuttavat nimenomaan omaa ratkaisuaan, esim. Amphion, jolla jakotaajuus on alempana, 1000hz paikkeilla. Mutta kaikilla ratkaisumalleilla varmasti saa hyvää ääntä aikaiseksi, kunhan vaan tehdään kunnolla. Jakosuotimen vaihesiirtymän ja impulssivasteen mittailut on tietysti hauskaa harrastetoimintaa nekin. Jos nyt sattuu tykkäämään.
 
Jep, tai jättäkää herreguud se limitoimaton/kompressoimaton miksaus talteen levy-yhtiötä ja sitä kautta oikeita masteroijia varten.
 
Pöh, levyfirmathan ne pahimpia -4dB RMS -ruttaajia on ;)
 
Pastilli? Osta hienoja kitaroita.
Kitarakamakaavio -inspired by AFIL :)
Roberto
10.11.2004 22:33:24
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Miten on 2-tie monitoreissa? Tietääkö kukaan jakotaajuuksia? Vai onko suotimet aktiivikauttimissa niin jyrkkiä, että asialla ei ole merkitystä.
 
Jotkut valmistajat ilmoittavat jakotaajuudet ja taajuusvasteet. Toiset taas ei. Arvaa miksi?
 
marjamaki
11.11.2004 00:22:39 (muokattu 11.11.2004 00:28:28)
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

hmm... jos tää lähtökirjoitus oli ylipäätään kaikille äänitystä harrastaville suunnattu, sitä tosissaan tai enemmän tosissaan tekeville, niin keitä muita se nyt häiritsee, kun aletaan harjoittelemaan masterointia ja tehdään niitä "hirveitä" virheitä heti aluksi?
 
vai osasiko se lutvik jo heti alusta alkaen kaikki upeesti, heh?
 
antaa palaa vaan. tarkkuus harjaantuu tekemisen myötä. ja jos uskallat, senkus laitat muille tuotoksen arvosteltaviksi.
kylmää vettä saattaa niskaan tulla, mutta kyllä sä selviät ja otat terveen kritiikin vastaan tehdäksesi parempaa jälkeä.
 
ja jos oikein pikkutarkkoja ollaan, masterointi alkanee jo mikkivalinnoista, joilla hommaa nauhoitetaan. mutta jos ei ole heti sopivia mikkejä käsillä, who cares! varsinkin oman musan äänittäminen surkeillakin mikeillä on vaivan arvoista.
siitä se lähtee!
 
Rattus on rautaa
Mättöpiiska
07.02.2005 23:17:36
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Päivitin tuota ketjun ensimmäistä kirjoitusta.
toto
15.02.2005 14:49:49
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Hyvää vinkkiä löytyy kyllä
Lisäisin sen verran, että kuunteluvolyymi on yksi tärkeimpiä asioita aina kun työskennellään musiikin parissa, varsinkin äänitys,miksaus ja masterointi. Vaikea sanoa milloin on se 85dB:tä ylitetty jne, mutta kun pitää volyymin alhaisena niin jaksaa tehdäkin pidempään. Balanssi on hyvä tarkistaa kahdella kaiutin parilla, miksei useammallakin. Hiljaa kuunnellessa huomaan kanssa balanssin, yleensä feidin lopussa kuuluu kuuloalueen herkin kaista eli middle n. 1-5kHz:iä. Sinne tuntuu sijoittuvan bassarin sointi&napse ja snare, kitaran sointi ja laulua.
Yllättävän vaikea muuten pukea sanoiksi mitä yrittää sanoa!:)
Cheers!
 
"Long time no groove"
Torniojaws
03.03.2005 10:58:09
Kotisivu Musiikkinäyte       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kokeilin huvikseni Sound Forgen synthesis-toiminnolla, kuinka korkeita ääniä pystyn kuulemaan. Yläraja löytyi sieltä 18300 Hz hujakoilta normaalilla musiikinkuunteluvolyymillä ja melko meluttomassa paikassa huonoilla kuppikuulokkeilla
 
Hmm, kokeilinpa huvikseni tuota. Ilmeisesti kuulen vielä 30 Hz - 18010 Hz, mutta tiedä sitten onko tuossa matalassa rajana kuulokkeet, AKG:n K-66-halpikset. Yllättävän hyvin pysynyt kuulo, vaikken ole edes suojannut mitenkään.
 
So sweet the hour, so calm the time, I feel it more than half a crime, When Nature sleeps and stars are mute, To mar the silence ev'n with lute.
hoffe
03.03.2005 12:19:32
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

tiedä sitten onko tuossa matalassa rajana kuulokkeet, AKG:n K-66-halpikset.
 
Heräsi kysymys, että minkäköhänlaisia kuulokkeita kuulotesteissä käytetään. Ei taida olla ihan anttilakamaa...
 
"Musta on paras väri, kunnes löytyy jotain tummempaa."
askomiko
03.03.2005 16:57:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Ne on aika ankeat kuulokkeet, mutta niiden vaste on tarkkaan mitattu ja kalibroitu koneen kanssa. Hyvillä hihvikuulottimilla pääsee ylemmäs ja alemmas, eihän kuulotestissä yleensä mitata kuin 8000hz asti.
 
"Helevetin nopia kairata, ku on näin ohut jiä!" RÖYTÖ!!1
Kitarakamakaavio -inspired by AFIL :)
Roberto
03.03.2005 19:14:05
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kävin syksyllä klasariäänittäjille tarkoitetussa testissä jossa mitattiin 16kHz saakka. Überhifii.
 
askomiko
03.03.2005 22:49:07
      Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuuluko muuta ku tinnitusta ja sydämenlyöntejä? Miulla oli iso kuoppa tykistövuoden jälkeen, tai itseasiassa ennenki.
 
"Helevetin nopia kairata, ku on näin ohut jiä!" RÖYTÖ!!1
Kitarakamakaavio -inspired by AFIL :)
Roberto
07.03.2005 19:49:54 (muokattu 07.03.2005 19:53:11)
Kotisivu       Linkitä kirjoitukseen Tulosta  

Kuuluko muuta ku tinnitusta ja sydämenlyöntejä? Miulla oli iso kuoppa tykistövuoden jälkeen, tai itseasiassa ennenki.
 
Joo, itseasiassa oli kauttaaltaan 5-10dB parempi ku normaalin hyvän kuulon ikäkäyrä :) Ei oo tullu käytyä sotaleikeissä ikinä, ni ei ollut mitään monttuja alamiddlessä.
 
Kyllä hymyilytti ja pitkään :)
 
ediitsi: kuulinpa tossa sellaisestakin kuulotestistä jossa verrataan sisä- ja ulkokorvan kuuloa toisiinsa, onko kellään hajua tämmöisestä?
 
« edellinen sivu | seuraava sivu »
1 2 3 4 510 11 12 13 14

» Lisää uusi kirjoitus aiheeseen (Vaatii kirjautumisen)

Keskustelualueet «
Haku tästä aiheesta / Haku «
Säännöt «