Muusikoiden.net
15.05.2024
 

Etusivulle
Haastattelut
Palaute

Haastattelut: Kronik

26.02.2003 - Kronik Muusikoiden.net:in haastattelussa.

Muusikoiden.net: Miten Kronik syntyi?

Kronik syntyi kesällä 2001 kun silloiseen bändiinsä puutuneet Samu, Pete ja Lasse päättivät alkaa tekemään jotain uutta. Ollessaan rumpalia vailla yhteys otettiin Lauriin, joka oli vuotta aiemmin soitellut Samun ja Lassen kanssa parisen kuukautta. Homma toimi hyvin ja kaikki vaan jotenkin loksahti paikoilleen. Jo ennen Laurin mukaan tuloa oli muiden päässä alkanut pyöriä ajatus siitä, että olisi nastaa koittaa väsätä suomenkielistä musiikkia. Se oli aika iso muutos, koska kaikkien aikaisemmissa bändiprojekteissa laulutulkinnat olivat olleet amerikkaa. Näin kuitenkin päätettiin ja ratkaisu oli ihan järkevä.

Muusikoiden.net: Mistä yhtyeenne nimi on peräisin? Onko sen takana kentiesjokin tarina tai merkitys?

Lauri: Alunperinhän nimenä oli Kajo, mutta aika nopeasti kävi ilmi, että se on ollut käytössä joillain parrakkailla pohjalaisilla gospel-karjuilla, ja koska he olivat muutaman pitkäsoitonkin tehneet joskus vuonna kypärä, päätimme muuttaa nimen. Nykyinen nimi taisi olla meikäläisen veto. Jotain erilaisia sanoja vain kelailin ja tuli mieleen kronikka, josta sitten johdin tuon Kronikin. Suomenkielellä se ei taida virallisesti tarkoittaa mitään, mutta parissa muussa kielessä sillä on kohtuullisen mielenkiintoisia merkityksiä.

Muusikoiden.net: Miten biisinne syntyvät, käytättekö jotain erityistä metodia?

Lauri: Tähän mennessä biisit ovat syntyneet Lassen ja Samun kynästä, antaa heidän kertoa siitä enemmän. Täytyy vaan sanoa että muutoksia biiseihin voi tulla pitkänkin ajan jälkeen, varsinkin rytmiikan puolella mulla on paha tapa aukoa Samulle päätäni bassolinjoista!

Lasse: Ollaan tosiaan jostain syystä tehty tän bändin kaa niin, että valmiit pohjat tuodaan treenikselle. Tän bändin kanssa ei olla oikein taidettu kunnolla ikinä koittaakaan sitä, että ruvettaisiin vaan koko bändillä treeneissä rakentamaan biisiä tyhjästä. Siitä syystä, että Samu tekee melkein kaikki laulumelodiat ja mä oon tähän mennessä tehny kaikki sanoitukset, ollaan me käyty kattoo näitä biisinraakileita kahestaankin ennen ku tuodaan se koko bändille. Ja joskus Petekin on tässä samaisessa vaiheessa mukana, ettei niihin kitarasovituksiin tarvitsisi käyttää niin paljon aikaa sitten enää koko poppoon kanssa treenatessa.

Muusikoiden.net: Mistä ammennatte sanoituksenne, miten ne syntyvät?

Lasse: Meillä on sinänsä vähän hauska ja samalla ristiriitainen tilanne sen suhteen, kuka sanoitukset tekee. Mä oon varmaa meidän bändistä se, joka sanoituksiin kiinnittää vähiten huomiota musiikin kuuntelussa. Mä oon aina kiinnittäny enemmän huomiota laulukulkuun kun sanoituksiin. Siitä huolimatta mä teen meidän sanoitukset. Mehän ollaan ennen Kronikkia tehty aina englanninkielistä materiaalia. Mä oon meidän aikaisemmallekkin bändille tehnyt sanoituksia. Ehkäpä tää sen takia on jotenkin vaa kaatunu mun kontolle. Aluksi sanoitukset syntyivät vain pakosta. Ilman sanoja laulu kuulostaa yksitoikkoiselta (tadaa-tada-lalaa...). Eli ne tuli aluks ilman sen syvällisempää sisältöä vain siitä syystä, että on pakko saada laulettua sanoilla. Nyttemmin olen yrittänyt, ja ehkä hieman jo onnistunutkin, saamaan hieman sisältöä ja tarinaakin niihin. Mulle kuitenkin on tärkeempää, että ne on jotenki maalailevat ja istuvat helvetin hyvin sen biisin moodiin. Sanoitukset saattavat syntyä duunissa, duunimatkalla, kotona, ihan missä vain. Kännykkään on hyvä kirjoittaa muistiin ideoita.

Muusikoiden.net: Mitkä bändit ovat innoittajianne? Mitä bändejä suosittelisitte muusikoiden.netin kävijöille?

Lauri: Mitään yhteistä innoittajaa ei todellakaan ole. Pete ei edes kuuntele suomenkielistä matskua käytännössä ollenkaan. Kerranhan se tokaisi, että suomeksi laulettu musa on paskaa. Muistutin sitten hienovaraisesti, että Kronik vetää suomeksi, hehe. Itselleni on kolissut jo pidemmän aikaa Dave Matthews Band, mutta tuskin se mun soitossa kuuluu. Kestosuosikkeja ovat myös mm. Kingston Wall, Lemonator (varsinkin eka levy, jonka kuuntelen joka kerta ennen kuin lähden himasta keikkareissulle), Rush ja sen lisäksi kuuntelen mielettömästi hieman tuntemattomampia orkestereita, joista varsinkin KC4 kolisee törkeällä tavalla.

Pete: Onhan sitä tullut kuunneltua kaikenlaista musaa death metallista konepiipitykseen ja hyvin kolisee! Toi metallipuoli ei kyl nykyään sytytä enää, paitsi jos siinä on jotain uutta ja mielenkiintoista. Aina oon diggaillu hyvistä melodioista ja muutenkin laadukkaasta ja hyvin tehdystä kamasta. Suosikkibändit nyt vaihtelee aina kausittain, mutta universumin paras bändi sekä asenteeltaan että musiikiltaan on Super Furry Animals. Kävijöille suosittelen Kronikia.

Lasse: Mä oon alottanu musiikin diggailun Nirvanalla silleen kunnolla. Sitä jatku muutaman vuoden, jonka jälkee mukaan on tullu ton laulajamme Samun suosittelemana Kingston Wall. Tota Walliahan me sitten sen minun ensimmäisen bändin kanssa soitettiinkin. Mutta tänä päivänä innoittajia löytyy toki useampiakin. Pari tärkeintä kuitenkin ovat: Foo Fighters, Skunk Anansie ja Don Huonot. Niiden levyjä on tullut kuunneltua ihan vitusti.

Samu: Innoittajia löytyy, vaikka millä mitalla. Kuuntelen musaa itse asiassa ihan laidasta laitaan; klassista, poppia, rockia, kansanmusiikkia ym. Pidän jyhkeistä harmonioista ja kauniista melodioista. Muusikoiden.netin kävijöille voisin suositella tutustumista viuluvirtuoosi Ville Kankaan esikoissoololevyyn Suuri Erehdys.

Muusikoiden.net: Onko bändille tapahtunut jotain ikimuistoista tapahtumaa keikalla, keikkamatkalla tms.?

Lauri: Toki noita on vaikka mitä. Monet liittyvät luonnollisesti alkoholin käyttöön. Minä mm. onnistuin miksaussessioiden lomassa sammumaan Aulangon yökerhon vessaan Hämeenlinnassa ja vahtimestarin piti tulla avaamaan ovi, että mut saatiin sieltä ulos. Ja ehtihän toi Samu pari viikkoa sitten lähteä bändistäkin, heheheh.

Pete: Ensimmäinen ajatus joka aina ponnahtaa päähän kun herää keikan jälkeisenä aamuna on 'Missä mun skitta on???'.

Lasse: Meidän ekalla keikalla mä kännissä kaadoin mun Les Paulin. Sinä iltana en vahinkoa huomannut tapahtuneen. Vasta viikkoa myöhemmin kaivoin sen skitan esiin ja rupesin ihmettelee ku vire ei pitäny. Kaulahan siitä oli menny aika paan näköisesti poikki.

Samu: Jokainen keikka on sinänsä ikimuistoinen hetki. Sitä fiilistä, joka stagella ollessa vallitsee, on todella vaikea sanoin kuvata. Juuri tämän vuoksi ainakaan minulla ei heti keikan jälkeen ole minkäänlaisia muistikuvia lavalla olosta. Flashbackeja - nolojakin sellaisia - saattaa toki tulla vielä pitkänkin ajan kuluttua.

Muusikoiden.net: Millaisia ovat yleisökontaktit? Tullaanko pyytämään nimikirjoituksia?

Lauri: Kai noita nimmareita jonkin verran tullaan hakemaan. Se nyt kuuluu jotenkin siihen kuvioon, mutta toistaiseksi olemme keikkailleet sen verran vähän, ettei käsi ole alkanut vielä kramppaamaan. Tämän uuden levyn tiimoilta keikkatahti tiivistyy, joten eiköhän kynä ala sauhuamaan. Yleisöpalaute on ollut kyllä lähestulkoon loistavaa. Olemme ilmeisesti sen verran söpöjä, että jengi diggaa.

Muusikoiden.net: Minkälainen oli levyn tekoprosessi?

Lauri: Ihan alun perin suunnittelu alkoi jo viime kesänä, kun aloimme demottelemaan treeniksellä valmiita biisejämme ja miettimään mitkä niistä olisivat potentiaalisia julkaistavaksi. Samalla sitten lähestyimme noiden demojen kanssa tuottajaamme Tomia, jonka kanssa sitten valitsimme about kuusi sopivinta tarkemman viilauksen alle. Yksi biiseistä oli siinä vaiheessa jo lyöty lukkoon, eli tämä Valokeilassa, josta kuvattiin kesällä video. Se oli pakko äänittää uusiksi. Aiempi demoversio ei oikein toiminut tarpeeksi hyvin. Noita biisejä hinkattiin ja viilattiin kunnes saatiin valittua lopulliset neljä ja niiden armoton treenaaminen ja arraaminen jatkui alkusyksyn ajan. Alunperinhän meidän piti mennä studioon jo syyskuun alussa, mutta multa pamahti umpisuoli ja siinä tuli pakollinen kuukauden tauko soittohommiin. Loppuen lopuksi pääsimme sitten lokakuun puolessa välissä studioon ja äänityksiä teimme siellä neljä päivää. Studiona toimi Sound Supreme Hämeenlinnassa ja sieltä löytyi talon puolesta oikein mukava ja pätevä herra äänittäjän ja miksaajan hommaan. Sitä paikkaa voi kyllä suositella varauksetta. Miksaussessiot olivat sitten pari viikkoa äänitysten jälkeen samassa paikassa. Masterointi hoideltiin Finnvoxilla. Jos jotain friikkiä sattuu tarkemmat speksit äänitys- ja miksausvaiheista kiinnostamaan, niin kotisivuillemme on tulossa jollain tasolla kattavat päiväkirjat homman etenemisestä ihan tuota pikaa.

Muusikoiden.net: Tulevaisuuden suunnitelmat?

Lauri: No nyt ensi perjantaina 28.2. meillä on levynjulkkarikeikka Järvenpäässä Yanossa, jossa olisi tarkoitus vetästä todella tiukka setti. Ja jatkothan kestää pari päivää. Sen jälkeen alkaa kiivas promoaminen tuon uuden levyn kanssa ja keikkaa sekä kontaktien ottamista levy-yhtiöhin on luvassa. Samaten viime kesänä kuvattu video pitäisi saada pikkuhiljaa ulos. Ilmeisesti editointi on aivan loppusuoralla. Tosin se on tämän videon pääorganisaattori Porniksen mukaan ollut sitä jo puoli vuotta, hehehee.

Muusikoiden.net: Motto / elämänfilosofia?

Lauri: Hieman seesteisemmän kauden jälkeen voin taas hyvillä mielin käyttää tätä vanhaa: Musiikkia suurella sydämellä. Ei siis rahasta vaan rakkaudesta viinaan.

Pete: Optimisti on väärin informoitu pessimisti.

Lasse: Asioita ei helvetti soikoon saa kelailla liikaa!

Samu: Asioilla on tapana järjestyä.


www.kronik.net

Tulostettava versio.

Tulostettava versio ilman kuvia.