Muusikoiden.net
03.06.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

26.06.2013: Line6 Flextone III XL combo


Hei!


Tässäpä arvioni Line6 Flextone III XL mallintavasta combosta (212). Toivottavasti arvio on selkeä ja sopivan omaleimainen vaikka olen halunnut tuoda tähän myös itse firman tietoutta mukaan. Artikkelin tai arvion tarkoitus ei missään nimessä ole liikaa kehua tätä merkkiä tai tuoda subjektiivisesti vain omaa näkökulmaa esiin. Kommentoi rohkeasti loppuun! Minulla ei vielä ole kokemusta ko. merkistä kuin parin vuoden ajalta elikä tähän arviointiin ei kannata liikaa luottaa, vaan voi rohkeasti myös kokeilla tähän laittamiani linkkejä. Yritän tehdä arviosta mahdollisimman kattavan eli sitä päivitetään. Tämä on ”rupelihattujen mallinnusvahvistinarvosteluversio esilopullinen beeta 1.0”.


Yleistä Line6 yhtiöstä :


Line6 on perustettu vuonna 1996 Yhdysvalloissa. Yhtiö on musiikkituotteiden valmistaja, joka pyrkii yhdistämään uusinta (digitaali)teknologiaa ja musiikkituotteita sekä rohkaisee luovuuteen sekä livesoitannassa ja studiossa. Päämaja sijaitsee Kaliforniassa. Työntekijöitä on tällä hetkellä reilut 200. Line6:ta pidetään mallintavien digitaalisten kitaravahvistimien ”pioneerina”. Vuonna 2004 Line6 nimettiin LA Business Journal:ssa Yhdysvaltain nopeimmin kasvavaksi yksityisyritykseksi.
Yhtiön tuotteista ehkä ensimmäinen kuuluisa malli on ollut AxSys 212 vuodelta 1997. Flextone tuotiin ensimmäisen kerran markkinoille 1998 ja nyt on siis menossa kolmas versio Flextone III. Tuote on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa ja uusimmat päivitykset ”softaan” ja ”firmwareen” osoittanevat, että kohta on jo uutta tulollaan. Mahdollisesti Flextone IV tai jokin muu korvaava malli…
Line6 valmistaa myös soittimia (Variax-kitarat) ja efektejä (Pod, ToneCore, FM4, DM4 jne) sekä kitaralle että bassolle. Bassolle on tullut aika vasta LowDown. Myöhemmin mukaan ovat tulleet erilaiset ohjelmistot ja studiolaitteet, joista tässä en nyt halua alkaa sen enempää jaarittelemaan. Omansa kullekin. Yleistä lisätietoa saat :
http://www.line6.com


Flextone III XL ulkoasu :


Flextone III on mielestäni melko ”retrohenkinen”. Siinä on edestäpäin katsottuna ripaus Fenderin ja Peaveyn keltaristikkokangasmeininkiä, mutta ihan siistin näköinen logo edessä osoittaa, että kyseessä on nykyajan kapistus. Mitään potikoita ei näe edestäpäin elikä arsenaali on sopivasti piilossa vahvistimen päällä takana. Mielestäni tämä on ihan ok kuten monessa muussakin (kombo)vahvistimessa eli esim. keikan aikana voi tehdä ja ylettyykin tekemään seisaallaan jotain pieniä säätöjä työkaluun eikä tarvitse mennä seisomaan tai kurottua mölyn eteen kuten joissakin toisissa malleissa. Säätimet näkee selvemmin. Potikat ovat kermanvalkoiset ja erottuvat hyvin mustasta taustasta. Vertailussa säätelyyn lähinnä mieleen tulee esim. nuppi+kaappi –yhdistelmät. Vahvistin ei ole ehkä 2x12”:na niin painava kuin esim. vastaavat täysputkicombot tai muut jytkyt eli periaatteessa sen siirtely on hieman vaivattomampaa, mutta suosittelen silti asentamaan pyörät sen alle. Flextone III:a myydään myös perusmallina ja plus –versiona. Erot ovat lähinnä tehossa, mono/stereo-vahvistimessa ja kaiuttimien määrässä. XL on suurin ja tehokkain malli.


Flextone III XL ominaisuudet :


Vahvistin perustuu Line6 tämän hetken lippulaivan Vetta II:n elektroniikkaan ja digitaalitekniikkaan. Vahvistimen etu- ja pääteasteet ovat varmaan toteutettu aika pitkälle kuten muutkin vastaavanikäiset ”ei-putkivehkeet”, mutta mallinnukset ja vahvistimen yms. säädöt ja vaihdot tapahtuvat prosessorin ja softan kautta. Line6 itse toteaa Flextonen olevan ikään kuin Pod Xt + tehokas vahvistin. Käsittääkseni Flextone tehdään USA:ssa tai lisenssillä jossakin ”ei-kerrotussa-maassa”. Takana ei ainakaan ole maninitaa ”made in…”. Kikka sinänsä…?
http://line6.com/flextoneiii/overview.html
Vahvistimessa on tehoa 150w stereona ja kaiuttimet ovat 12” englantilaiset Celestionin suunnittelemat ja valmistamat C12-P80 8 ohmiset ja ne on ”räätälöity” eli halvemmat mallit kuin esim. putkivahvistimissa. Vahvistimen kanssa ei kannata eikä voikaan käyttää ulkoisia kaappeja, koska niitä käytettäessä joko toinen tai molemmat omista kaiuttimista mykistyvät. Äänimatto on sen verran iso ja muhkea, etten suosittele käyttämään muita ulkoisia kaiuttimia ellei pakko ole.
Master-volumestahan puhutaan monesti ja tässä tapauksessa mitään keinokuorman omaista ei tarvita tai putkivahvistimen tyyppistä ärsyttävää on/off volumesäätöä ei ole. Dynamiikkaa siis riittää. Master-volumea voi käyttää koti- ja treenioloissa ihan hyvin jopa 3-4 tasolla kunhan säätää kanavan tai mallinnuksen oman volumen kohtuulliseksi. Livesoitossa jo taso 4 tai korkeintaan 5 riittää, siitä on tullut palautetta… Eli mökää löytyy jos tarvii. Valitettavasti joskus äänekkäämmin soitettaessa se jokin jää puuttumaan eli soundi voi olla hieman kuiva. Toisaalta sekin on vahvistimelle ominaista.
Omasta mielestäni Flextonesta saa todella paljon irti ja se sopii monenlaiseen musiikkiin. En pidä mallinnuksia mitenkään täysin/absoluuttisesti esim. putkeen tai täystransistoriin tai valve-tekniikkaan verrattavina, vaan mielestäni mallintava vahvistin on aivan oma vahvistinlajinsa. Tässä tapauksessa siis kumarran molempien tai kaikkien vahvistinmallien edustajien suuntaan. Soundi on aina se oma juttunsa. Tällä vahvistimella voi sanan oikeassa merkityksessä leikkiä ja hakea sen rajoja. Mahdollisuuksia on melkeimpä rajattomasti. Pidän kuitenkin suurinta osaa noista 32:sta mallinnuksesta hyvinä ja mielestäni esim. Line6 omat ”mallinnukset” ja vahvistintyypit Line6 clean, Line6 crunch, Line6 mood ja Line6 insane ovat aika onnistuneita. Aitoihin vahvistimiin verrattavia mallinnuksia parhaita ovat yleensä Fenderin tyyliset esim. Double verb ja Class A-30 alavaihtoehtoineen. Raskaammat särömallinnukset esim. Soldano, Mesa Boogie ja Marshallin versiot ovat muuallakin saaneet hieman kritiikkiä enkä itsekään pidä niitä niin mieleisinä. Ehkä tässä vahvistimessa on haluttu hakea enemmän vanhemman musiikin henkeä ja jätetty jotain varalle jos haluaa kokeilla uuttakin?
Ominaisuuksissa puutteena pidän sitä, ettei tässä halvemmassa mallissa Vettaan verrattuna voi miksata kahta erillistä kanavaa ja kuten esim. monissa putkivahvistimissa voi. Vahvistin on kylläkin stereo eli jotain ”mattoa” silti voi saada aikaan.
Vahvistimen mukana ei toimiteta muuta kuin virtajohto ja manuaali eli se on kyllä ehdottomasti puute näin monipuolisen vehkeen osalta!


Flextone III XL liitännät ja säädöt :


Kitaraplugin liitin on vahvistimen päällä vasemmalla ja siitä katsottuna kaikki säädöt ovat oikealle. Mitään low tai high kanavia ei ole, joka toisaalta on puutekin. Mallinnuspotikka on helppokäyttöinen ja mallinnuksia vahvistimessa on kaikkiaan 32. Vahvistinkuvauksia on 16 ja jokaisella on oma alasäätönsä. Potikkaa pohjassa pitämällä ja kääntämällä saa myös 16 yleisintä kaappimallinnusta käyttöön, jotka todella vaikuttavat soundiin ratkaisevasti. On aivan eri asia ajaa jotain Vox AC-30 mallinnusta vahvistimena omien kajareiden läpi kuin esim. 4x12” kaapin lisänä! Näiden kuvaukset ja tiedot löydät tästä helpoiten :
http://line6.com/flextoneiii/amps.html
Muut säädöt ovat drive, bass, mid, treble, presence, volume (kanavan/mallinnuksen oma vs. master) ja reverb. Kaikuja oli muistaakseni kolmea eri tyyppiä ja niiden vaihtuminen riippuu siitä kuinka pitkälle potikkaa kääntää 1-4, 4-7, 7-10 noin suunnilleen. Manuaalin mukaan tässä on jätetty turhat skaalat pois, koska kukaan tuskin pitää reverbiä aina kybällä… Delay ja mod –osastoilla on molemmissa 6 erilaista vaihtoehtoa.
Delay/kaikuvaihtoehdot :
Tube, tape, analog, digital, ping pong ja sweep echo. Näistä paras on mielestäni ping pong (esim. U2 Edge-tyylisen AC-30 kanssa kuulostaa tosi hyvältä!!!) Tuo sweep on muistaakseni Line6:n oma kaikuversio?
Tap tempo nappulalla saa kaiun viivettä säädettyä ja valintanäppäintä pohjassa pitämällä ja nupikkaa vääntämällä saa lisäparametrejä viilattua. Huonona puolena oli se, että säätö pitää saada kerralla kohdilleen, koska jos toisen kerran koskee nappulaan se resetoituu tai jotenkin piti aloittaa alusta.
Mod-osasto :
Tremolo, chorus, flanger, phaser, u-wibe ja rotary. Eka 4 on aika tuttuja kait, mutta noilla u-wibella ja rotaryllä varsinkin saa aika hauskoja ja outoja äänimaailmoja aikaiseksi.
Mod-potikkaa vääntämällä ja valintanappia pohjassa pitämällä voi vielä erikseen säädellä syvyyksiä tai erityisparametreja efekteihin. Yleensä ne on tehdasasennettu niin ettei tarvi erityisesti muuttaa ellei soita jotain erikoisempaa.
Huonona puolena tässä on se, että molemmista vain yhden erikseen saa yhtä aikaa päälle. Eli esim.
Tremoloa ja chorusta ei saa yhtä aikaa päälle samassa kanavassa! Tämän takia olenkin hankkinut erillisefekteinä esim. phaser, tremolo, chorus ja delay-pedaalit sekä jonkinlaisen etuastesärkijän.
Vahvistimen omista efekteistä lisää :
http://line6.com/flextoneiii/effects.html
Näiden kaikkien potikoiden ja härveleiden päällä/takana on vielä kanavasäätimet, joita valitettavasti on vain 4. Eli muistiin saa vain 4 mieleisintä soundia kerrallaan. Aikaisempaan puutteeseen viitaten tämän vahvistimen kanssa pitäisi toimittaa ehdottomasti joku useamman kanavan mahdollistava kytkin tai vastaava. Myyntikikkana Line6 onkin heittänyt porkkanan elikä FBV-shortboard jalkakytkimen hommaamalla kanavia saa käyttöönsä peräti 36 (9 pankkia ja jokaisessa 4 erilliskanavaa). FBV-shortboard -polkimen kanssa vahvistimen hinta toisaalta nousee, mutta tämän pedaalin hankkimalla vahvistimen arvo ja käytettävyys nousee potenssiin 10!
Esimerkki :
ota mieleinen kanava tai mallinnus ja tee siitä oma presetti vaikka paikkaan 1 kanavassa 1. Sen jälkeen lisäile ja muuta esim. volumea soolon ajalle muistipaikkaan 2. Kolmanteen paikkaan voit laittaa jonkin mieleisen choruksen kertsiin. 4 pankki sisältäisi sitten jonkin kivan lopetuskaiun tms. Toiseen kanavaan sitten ihan omat säädöt biisille numero 2 jne… Näitä ei millään voi tehdä peruslaitteella!!! FBV-shortboard maksaa tällä hetkellä n. 350-400 e eli kyllä silläkin ne 4 tavallista poljinta korvaisi…
Vahvistimen takana on säädöt/liitännät :
http://line6.com/flextoneiii/photogallery.html
(viimeinen kuva)
XLR-liittimet ovat studio- ja pa-liitäntöjä varten. Efektiloop on tavallinen ja sen voi tehdä monona tai stereona. Midi in ja midi out liitännöillä vahvistinta voi ohjata tietokoneella Line6 Edit –ohjelmalla. Itse sain midin toimimaan vain äänikortin leveämmästä vanhemmasta joystick-peliporttiliittimestä ja tavallinen midi-midi uros-naaras liitäntä ei suostunut toimimaan. Mutta jos sen saa pelittään niin sitten on taas uudet systeemit ja mahdollisuudet edessä! Vahvistinta voi muokata miten haluaa ja esim. haukuttua wah wah efektiä voi muuttaa mieleisekseen.
Ulkoinen pedaali (omassa tapauksessani FBV-shortboard) liitetään tavallisella RJ-45 verkkopiuhalla taakse ja menoks! Ainoa huono puoli tuossa pedaaliliitännässä on FBV-shortboardin päässä, kun se on liian lähellä vahvistinta, liitin pyrkii taipumaan ja voi murtua eli se johdon pedaalin puoleinen pää ja kanta kannattanee vahvistaa esim. roudausteipillä.
Kuulokeliitäntä on laadukas ja monet soundit kuulostavatkin korvaan paremmilta kuin kaiuttimista Kuulokeliitäntää voi käyttää myös linjaulostulona ainakin tietokoneen kanssa nauhoituksia yms tehtäessä.
Speaker outs eli ulkoisen kaiuttimen liitin on vain 8 ohmisille kaapeille ja itse kokeiltuani kerran havaitsin, että toinen tai molemmat mykistyvät, jos ulkoisia käyttää. Eli lisäarvo tässä on kai vain 2 tai 4 kaapin kanssa. 4x10 tai 4x12 nuppina XL on mielestäni turha. Tosin Flextonea ei valmisteta nuppiversiona eli kaipa joku sitä noinkin käyttää.
Mitkään liittimet eivät toistaiseksi ole pätkineet tai vaienneet eli kaikkinensa laadukasta työtä.
Vahvistimen manuaali on todella kattava ja siellä on kerrottu tarkasti kaikkien mallinnettujen vahvistintyyppien historiaa ja taustaa. Lisäksi on paljastettu muutamia jippoja salaisten säätöjen lähteille. Manuaalin lopussa oli myös maininta/suositus eri mallinnusten soveltuvuudesta 1/2-kelaisille mikeille. Toisaalta manuaali houkuttelee (ja valmiiksi ohjeistaa käytön!) hankkimaan FBV-tyyppisen pedaalin, joka on kyllä ymmärrettävää vahvistimen ominaisuudet huomioiden…


Loppusanat Flextone III XL mallintajasta :


Mielestäni arvosana 8,5 kuvaa tätä kampetta aika hyvin. Perusvahvistimena sillä ei ehkä tee niin paljoa kuin mihin se on suunniteltu tai mihin on mahdollisuudet, joten suosittelen lämpimästi hankkimaan FBV-shortboardin tai FBV:n. Käytännössä tuo shortboard riittänee. Polkimen kanssa vahvistin on todella monipuolinen työkalu. Jos vielä hankkii erillispedaaleja niin mitäpä muuta enää voi vaatia, jos ei ole ammattilainen?!? Kukaan ei varmaan voi tosissaan sanoa etteikö vahvistimesta löytyisi potentiaalia, mutta jos haluaa monipuolisen vahvistimen eikä tiedä mikä se ”oma soundi” vielä on niin tässä on hyvä alusta lähteä sitä kokeilemaan. Hintataso ei erillispedaalinkaan kanssa ole kovinkaan iso, jos vertaa täysputkivehkeiden hintoihin (esim. Budda, Koch ja muut customoidut ”mersut”). Vahvistin sopii sellaisenaan tai mielellään FBV-shortboardin + muutaman laadukkaan erillisefektin kanssa sekä kotiin että keikoille ja joillakin jopa studioon. Omasta mielestä parhaimmat ja käytetyimmät mallinnukset ovat jossain 1960-70 kehitetyissä putkivehkeissä kuten Fender ja Vox. Line6 omat soundit ovat myös erittäin onnistuneita ja aika lähelläkin noita. Itse soitan pääasiassa yksikelaisella Fenderin Lite Ash stratolla, tosin midikitarassa on myös humbucker. Voisi joskus kokeilla esim. Les Paul kloonilla tai puoliakustisella. Varmaan erilainen kokemus soundillisesti. Eli kitarallakin on väliä!
Line6 Edit midimuokkaussofta (tehty muuten Java-pohjaiseksi) on tosi monipuolinen ja siellä olisi paljon vielä opeteltavaa. Flextonen kanssa ei kyllä aika käy pitkäksi ja vielä jos olisi mallintava kitara... Niin pitkälle en ehkä kuitenkaan mene, että Variaxin hommais, kun midikitara jo on!
Ehkä näitä mallintavia vahvistimia turhaan pelätään tai aristellaan ja joillakin turha monipuolisuus jopa ärsyttää, mutta kyllä näistä ihan ok soundeja saa irti periaatteessa jokaiseen makuun. Soitettavalla kitarallakin ja musiikkityylillä on oma vaikutteensa eli ei tätä välttämättä millekään heavyjampalle voi heti suositella mutta miksei… Blues, jazz, rock, pop ja hard rock menevät hyvän kitaran ja muutaman erillispedaalin kanssa varmasti!


Plussat ja miinukset:
+ luotettava ja tunnettu valmistaja
+ siistin näköinen
+ aika kätevä kuljettaa silti
+ monipuolinen, säädettävää riittää
+ tehokas
+ ihan ok mallinnukset esim. Fender ja Vox AC-30 sekä Line6 omat
+ ei mahdottoman hintainen
+ FBV:n kanssa erinomaiset mahdollisuudet
+ ei "tapa" erillispedaalien vaikutusta!


- pitää asentaa pyörät
- ei tiedä missä valmistettu...
- päivityksiä ei ole ja tule enää?
- kanavien/mallinnuksien tasoerot liian suuria ainakin kanavan volumen suhteen!
- efektipuolella saisi olla päällekäisyyttä
- dynamiikka ja "syvyys" voi hukkua livenä tai suurilla volyymeilla soitettaessa
- käytännössä vaatii FBV sb tai FBV:n
- pedaaliliitännän kanssa pitää varoa!



Tästä voi lukea muiden (ja omakin ”Andy” nimellä kirjoitettu) käyttäjien arviointeja vahvistimesta :
http://www.harmony-central.com/Guitar/Data/Line_6/Flextone_III_XL-01.html


Kiitos, kun jaksoit lukea loppuun saakka!!!
Laitan tänne loppuun lähiaikoina ”aitoja demoja” vahvistimen soundeista ja mahdollisuuksista, jos vain saisi nuo suorat linkit toimimaan...
Jos sinulla tulee jotain kysyttävää lähemmin, niin laita email antti.leinonen@saunalahti.fi
Musiikkiterveisin, Andy

Kirjoittanut anttileinonen 11.03.2006

            640×480  -  90 kt.


Arvostelu

4,04,04,04,04,0    (8 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Lunnu: Hyvä ja kattava arvostelu. Korostaisin vielä Midi-USB liitäntää. Sen avulla sääteleminen on huomattavasti helpompaa.
anttileinonen: Jep. Pitäs varmaan itsekin perehtyä tuohon usb-liitäntään, kun esim. kannettavan kanssa editoiminen ei muuten onnistuisi. Ei sillä, että olisin keikoille tietsikkaa viemässä :) Paljon on ollut hyötyä tuosta muokkaussoftasta ja on tosi kätevä!!!
Lunnu: Midifiointisoftaa löytyy myös osoitteesta http://www.vettaville.nl/vvFlextone%20tweakwizard.htm. On vähän monipuolisempi ja helppokäyttöisempi kuin Line6 original
anttileinonen: Kiitos softavinkistä. Pitää testata. Tilauksessa on myös Swissonicin midi usb kaapeli eli jouhevoituu käyttö esim. kannettavankin kautta jo onnistuu...
anttileinonen: Swissonic Midi usb EI HYVÄ!!!
-Miksa-: jep hyvä juttu.itselläni on flextone hd ja floorboard.
anttileinonen: Hyvä vahvistin. Jäädään odottelemaan vastaavaa putkiversiota, tällä hetkellä tämä edellinen vaihtui liiallisen säätämisen vuoksi aitoon putkipeliin! Ei silti FXT III XL:stä moitittavaa ole!
machinehead72: BTW omassa vehkeessä lukee takana että "Made in china". Ei siinä mitään. Ei haittaa kun kerran toimii kuten pitää, ja kuullostaa hyvältä :D

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle