Muusikoiden.net
31.05.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

05.09.2023: Korg DT-10 -viritin


HUOM. Tämä artikkeli on alunperin kirjoitettu vuonna 2004. Olen tehnyt artikkeliin lisäyksiä vuosien varrella, viimeisimmän 5.9.2023. Älä lue tätä uuden laitteen arvosteluna.


Tämä laite on arvosteltu aikaisemminkin, mutta ajattelin silti kirjoittaa myös omat näkemykseni ko. vehkeestä. Ja lähden nyt tässä jutussa liikkeelle siitä, että oletan kaikkien tietävän minkälainen on lattiaviritin, ja mikä sen tarkoitus on. (Ainakin se käy ilmi kuvasta jos ei joku tiedä.) Arvostelenkin laitetta nyt siltä kannalta, että mikä tässä on hyvää ja huonoa, en niinkään tee vertailua muihin vastaaviin laitteisiin koska muista virittimistä minulla ei juuri ole kokemusta.

Ostin omani Thomannilta 95 euron hintaan, ja tähän asti on kyllä taatusti ollut joka sentin arvoinen, joten vaikka hinta tuntuukin kovalta, niin tätä kannattaa ajatella ennemmin sijoituksena kuin turhana rahareikänä.

Nyt lähden sitten analysoimaan laitteen ulkoisia ja rakenteellisia omnaisuuksia:

Laite on erittäin tukevan oloinen, vehkeen "kuoret" ovat harjattua alumiinia ja keskellä on kaksi näyttöpaneelia; toinen, se ledirivistö, näyttää vireen, ja toinen näyttää soitetun äänen kirjaimen. Täysin idioottivarma systeemi. Ja pimeänvarma, sillä ledit ja näytöt ovat isoja ja kirkkaita. Keskellä alhaalla on päälle/pois-kytkemisnappi, joka toimii täysin häiriöittä ja varmasti, eikä sitä tarvitse polkea kovalla voimalla että saisi viritysmoodin päälle.

Mitoiltaan laite on noin 11cmx11cm ja sitä voi ruokkia joko 9 voltin paristolla tai 9 voltin muuntajalla. Patteri kestää melko pitkään omien kokemuksieni mukaan. Painoa kojeella on noin 400g ilman paristoa, joten jo painokin kertoo että rakenne ei ole ihan mikään kovin heppoinen.

Olen omistanut kyseisen vehkeen nyt vähän päälle vuoden, ja se on nähnyt jo monia keikkoja. Vaikka sitä onkin tullut poljettua kuluneen vuoden aikana erittäin rankasti, niin laite on silti vielä kuin uusi. Tämä on selvästi niitä laitteita joita voi kaupata 30 vuoden päästä mint-kuntoisena täysin toimivana vintage-virittimenä. Korg siis kestää. Ja kestää... Ja kestää...

Ja nyt kun tiedetään minkälaisesta vehkeestä on kyse, niin voinen siirtyä toiminnallisiin ominaisuuksiin:

Laitetta voi käyttää niin kitaran kuin bassonkin kanssa. Itse käytän tätä bassolla, ja se toimii basson virittämisessä aivan yhtä hyvin kuin kitarankin. Laite tunnistaa sävelet nopeasti, ja koska siinä on kuusi punaista lediä sen keskimmäisen oikeaa virettä näyttävän vihreän lisäksi, niin laitteesta näkee tarkasti kuinka kaukana metsässä ollaan. Jos viritettävä ääni olisi esimerkiksi A#, niin vehkeeseen syttyisi tässä tapauksessa punainen led-valo sen sävelen osoittavan kirjaimen viereen jotta hoksattaisiin että soitettu ääni on A# eikä A, ja punaiset ledit osoittaisivat jälleen kuinka lähellä Aissia ollaan.

Laitteessa on kaksi Outputtia: toinen on nimeltään yllätyksellisesti 'Output', ja toinen 'Bypass'. Kun kytkee piuhan 'output'-reikään, niin laite katkaisee signaalin etenemisen aina kun virittimen polkaisee päälle. Kun kytkee piuhan 'bypass'-reikään, niin signaali jatkaa matkaansa laitteen läpi vaikka se olisikin päällä. Yksinkertaisemmin sanottuna, 'output'-ulostuloa käytettäessä laite mykistyy kun sen kytkee päälle. Olisi tosin todella hienoa, jos tätä toimintoa varten olisi erillinen nappi, vaikkapa esim. sen takia, että jos menee kesken biisin keikalla soitin epävireeseen, niin ei tarvitsitsi mykistää signaalia että pääsee virittämään. Jos taas käyttää 'bypass'-moodia, niin joutuu häiritsemään yleisöä virittämisellä jos sen suorittaa biisien välissä (niinkuin se yleensä tehdäänkin).

Viritin on myös mahdollista kalibroida välille 438Hz-445Hz, joista 440Hz on luonnollisesti se oletusasetus. Laitteessa on myös mahdollisuus kalibroida jopa 7 puolisävelaskeleen verran alaspäin sitä mitä laite näyttää soitetun äänen olevan. Eli jos laitteen kalibroi esim. 2 puolisävelaskelta alaspäin, niin se näyttää vapaata E-kieltä soitettaessa vireen olevankin F#. En tiedä onko tästä mahdollisuudesta mitään suurta konkreettista hyötyä, paitsi se, että voi uskotella itselleen soittavansa normaalissa vireessä vaikka olisikin baritonivireessä. Kun tämä toiminto on käytössä, ilmenee sekin erillisellä ledillä. Molempia toimintoja säädetään vain yhdestä napista (siis kummallekkin oma nappinsa), joten tämäkin on idioottivarma systeemi.

Ja nyt sitten loppuyhteenveto, eli ruusut ja risut:

+ reagoi nopeasti soitettuun ääneen
+ kaksi eri ulostuloa (varauksella)
+ tukeva ja kestävä rakenne
+ selkeät ja yksinkertaiset toiminnot
+ päälle/pois -nappi on sopivan herkkä, joten laite myös menee päälle/pois päältä juuri silloin kun pitääkin
+ suuret ja selkeät kirjaimet ja kirkkaat ledit
+ laite muistaa tehdyt valinnat ja säädöt vaikka piuhan irroittaisikin Inputista (joka pitää aina tehdä jottei paristo kuluisi)
+ laite on bufferoitu (ks. alempaa tarkempi selvitys)

- molemmassa ulostulossa omat haittansa ja hyötynsä, olisikin hyvä jos laitteen voisi mykistää kytkimellä
- koko saattaa häiritä joitakuita; monet kilpailevat laitteet ovat leveyssuunnassa pienempiä--> helpompi sijoittaa efektilautaan
(- piuha pitää aina muistaa irrottaa Inputista paristoa käytettäessä, ei sinänsä tosin haitta vaan ominaisuus)

_________________________________________________


Lisätty 22.10.2005


Nyt on kulunut noin vuosi artikkelin kirjoittamisesta ja ajattelin laittaa vähän lisää käyttökokemuksia.

Laite on toiminut tähän asti nyt vähän päälle pari vuotta juuri niin hyvin kuin vuosi sitten kirjoitin. Mitään ulkoisia tahi sisäisiä kulumisen merkkejä laite ei ole tähän mennessä vielä osoittanut ja kytkinkin toimii vielä täydellisesti ilman häikkää.

Ja huomasin tässä sattumalta jonkin aikaa sitten manuaalia muuten vain katsoessani että laitteessa on sisäinen bufferi. Ja sehän on mahtavaa, sillä signaali kulkee siitä eteenpäin vahvana ja häiriöttömänä koko pitkän pedaaliketjun ja sen jälkeen tulevan pitkän piuhan läpi ilman että tarvii panostaa sen kummoisempiin piuhoihin. Laite kannattaa siis laittaa heti ensimmäiseksi signaaliketjuun.

Nykyään laitetta saa myös halvemmalla kuin pari vuotta sitten. Kahdeksaankymmeneen (80) euroon olen lukenut tätä saatavan esim. Levytukusta tingattuna. Se on jo todella hyvä hinta näin loistavasta laitteesta.

Nyt löytyi manuaalistakin että laite on paperillakin tarkka, minkä olen käytössä huomannut; sen tarkkuus on +-1 senttiä. (Joskin lienee syytä tähän väliin sanoa ettei käytössä tuohon tarkkuuteen päästä, sillä virittimen vireindikaattorit, ts. ledit, ovat vain 10 snt
välein. Mutta ledit voivat palaa myös eri kirkkauksilla, joten luultavasti johonkin +-3 snt tarkkuuteen voidaan päästä.)

Tässä lopuksi vielä linkki laitteen käyttöohjeeseen.

Lisään juttuun vielä jotakin ehkä taas vuoden päästä jos tulee mieleen.

_________________________________________________


Lisätty 17.09.2006

Taas on noin vuosi kulunut. Muuta kommentoitavaa ei ole tullut kuin että laite toimii vieläkin moitteetta. Vaikka vehje ei viime aikoina kovin aktiivisessa käytössä olekaan ollut, johtuen keikkailun vähenemisestä.

_________________________________________________


Lisätty 08.11.2007

Vuosikatsauksen paikka. Vekotin käy ja kukkuu niinkuin pitääkin.

Laitteesta on näköjään tullut uudenvärinen versiokin. Hemmetti. On toi mun mielestä paljon tyylikkäämpi kuin tämä alumiinin värinen. No, ei maha mittää. Jos tämä joskus sattuu hajoamaan (just joo, varmaan) niin voisi sitten ostaa tuollaisen.

_________________________________________________


Lisätty 02.02.2009

Nonii. Alkuperäinen vehjes toimii täysissä ruumiinsa ja sielunsa voimissa. Sen lisäksi pedaalikatraaseen tuli uusi vaavi joka on aikaisemman vekottimen identtinen pikkuveli. Nyt noita sitten on kaks...

Ainii: nykyään tätä ei välttämättä enää saakaan, ainakaan T-kauppa ei enää listaa niin tätä hopeista kuin mustaakaan versiota, sen sijaan tarjolle on tullut Pitch Black-sarjan virittimiä pari kappaletta alkaen järkevästä 68e hinnasta joka on moista laitetta käsissä hypistelemällä tekemäni analyysin mukaan oikeinkin kiva hinta. Varmaan tullut tämän mallin seuraajaksi. Sellaisen olisin ostanut toiseen spedulautaan mutta kun sattui luotettava ja tuttu työjuhta tulemaan halvalla torilla vastaan niin mikäpä ettei...

_________________________________________________


Lisätty 05.09.2023

Jaahas. Kohta tää sama purkki on ollut mulla 19 vuotta. Edelleen käytössä. Edelleen toimii. Eihän tätä oo vuosikausiin mistään saanut, koska kehitys kehittyy, mallit vaihtuu jne. Mutta kyllä jo vuonna 2004 Korg osasi mielestäni hyvän virittimen valmistaa. Itse en tarvitse sitä sointurämpäytysviritysmoodia, koska käytän tätä edelleen ensisijaisesti (lue: vain ja ainoastaan) sähköbasson virittämiseen. Ei ole ollut tarpeen päivittää ikivanhaa ikihyvää vekotinhankintaa mihinkään PolyTuneen tjsp. Kahtotaan vuoden päästä, taidan pistää itselleni kalenteriini merkinnän, että teen tähän arvosteluartikkeliin vielä lisäyksen alkuperäisen kirjoituksen 20-vuotisjuhlapäivänä, eli 30.10.2024. Eiköhän tää sama purkki oo mulla silloin edelleen. Miksei olisi? On mulla tätäkin "uudempi" toisessa setupissa, vähintään parissa bändissä kun on tullut kaikki nämä vuodet veivailtua, nimittäin alkuperäinen Korgin Pitchblack. Noh, kattellaan vuoden päästä. Kyllä Korg on tänäkin päivänä se valmistaja, jonka valikoimaa olen katsellut uuden virittimen hankinta mielessä, vaikka tämä edelleen todellakin käy ja kukkuu.

Kirjoittanut pardy 30.10.2004

            600×600  -  49 kt.


Arvostelu

4,64,64,64,64,6    (57 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

pardy: Heh, annoin ittelleni pisteen. :) Halusin vaan kokeilla voiko niin tehdä. Näköjään. Ei muuta kuin plussaa rämpyttämään...:)
nahkalipsi: jep, kyl se on hommattava. tattis tästä, selkis moni asia
Juntunen: Joo tääkai se on pakko laittaa.
wildcat: Malli-esimerkki hyvästä laitearvostelusta ja käyttökokemuksista ! +++++
Eemil: Hyvät lisäykset!
author: Hyvä artikkeli! Melko todennäköinen ostos lähitulevaisuudessa.
benny: Virittimen jälkeen on hyvä pistää vaikka volumepedaali. Hyvä arvostelu +++
myrtonen: Pakkohan se on mennä tänään ostamaan kun noin timanttinen laite kyseessä.. hyvä arvostelu :)
Super-Jari: Sama laite löytyy. Hyvä, selkeä ja toimiva. Hyvä artikkelikin. Plussan laitoin.
Campylobacter: Erittäin tyhjentävä arvostelu, kiitoksia tästä.
L.Ruoska: Perusteellinen ja hyvin kirjoitettu arvostelu noinkin simppelistä laitteesta. Plussaa.
Evert Kaipio: Normaalin 440-vireen saa calib-nappulasta kun sen laittaa asentoon 0, mutta entäs toi flat,mikä siinä on normaali lukema ja mitä se ylipäätään tekee???
pardy: 0 on normaalimoodi siinä flat-hommassa. Manuaalistahan tuo löytyy miten se toimii ja jutussani kyllä olen selittänytkin että mikä se on.
Mordax: Kiitokset mainiosta arvostelusta!
pekka: Hyvä artikkeli. Plussaa tulee.
michka: No voi saakura. Ei ois pitänyt lukea, ois autuaan tietämätön tyylikkäämmän värisestä versiosta... :)
J.Hollström: Asiallinen artikkeli. 5 tähteä.
Maraaa: Yksi parhaista lukemistani artikkeleista.
Laatte: Mainio arvostelu ja totta joka sana. Ai että, kun on täydellinen viritin!
Gibson_SG: Hyvä arvostetelu, mutta toi alkuperänen arvostelu oli tarpeeks.
pardy: Voi ei, anteeksi vain. Pitänee varmaan poistaa kaikki lisäykset? Taidanpa kylläkin päinvastoin ihan vain vittuillakseni kirjoittaa pian uuden vuosikatsauksen, mulkku jätkä kun olen.
issue: Joo, hyvä arvostelu oli. Tyhmä kysymys: tarviiko näitä elektronisia virittimiä kalibroida koskaan vai säilyttääkö ne tarkkuutensa?
pardy: Ei tarvi.
Aamuhaamu: Kerrassaan mainio tuneri on tämä. Tosin, minulla on myös tuo normimallinen Korgin viritin (CA-30 vissiinkin) ja jotenkin sellainen fiilis että kitara on sillä paremmassa vireessä... Outo.
Hiekkaranta: Sama laite on ollut käytössä jo vuosia, ketjun ekana... en edes muista milloin hankin, ja aina se vaan on mukana.
Jiii: ”Joskin lienee syytä tähän väliin sanoa ettei käytössä tuohon tarkkuuteen päästä, sillä virittimen vireindikaattorit, ts. ledit, ovat vain 10 snt”
Jiii: Riittääkö sulle toi 10 centtiä tarkkuus? Musta toi on aika paljon. Myin tuon aikoinaan pois ja ostin petersonin.

Yhteensä 27 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle