Muusikoiden.net
31.05.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

24.03.2016: ISO kuulokevertailu - (Philips X2 lisätt...


Kuulokkeet on itselle se helpoin tapa saada laadukasta äänentoistoa, enkä varmasti ole ainoa. Oman betoniyksiön akustiikka asettaa todella vahvat rajoitteet kaiuttimille - on se sitten harrastajan miksausta, masterointia tai puhdasta musiikista nautiskelua. Kuulokkeet toistavat kaiken suoraan kuuloelimiin, tilalla ei ole merkitystä - tosin musiikkia ei kuulokkeilla aisti "koko keholla" kaiutinten tapaan.

Eri mallisia ja tyylisiä kuulottimia on ollut itsellä vuosien varrella jokunen, siksipä raavin niistä kasaan omat arviot. (Pääarviot on tehty kotikuulokkeissa Apogee Duetin kuulokevahvaria käyttäen, reissuluureissa suoraan iPodista/iPhonesta tai Fiio E7:n kanssa. Pariin kuulokkeeseen on lisätty kokemuksia uudella Schiit Lyr 2:lla.)

Tässäpä siis omat arviot erinäisistä omistuksessa olleista malleista. Alta löytyy näkemyksiä niin parin kympin reissuluureista kuin myös tyyriimmistä referenssikuulokkeista. Hintahaarukka (uusista) on noin 25-1000 euroa.

Listan ulkopuolelta voin hyvillä mielin suositella Sennheiser HD558- ja HD598-malleja, jotka soivat varsin tasaisesti taajuuskaistalla, isolla tilasoundilla varustettuina. Uutena mallit maksavat 150-200 euroa.


LISTA TESTIN KUULOKKEISTA:


Aiemmat kuulokkeet:
Sennheiser HD25
Sennheiser HD595
Audio Technica A700
Grado SR80
Audio Technica M50S
AKG K701
Sennheiser HD650
Sennheiser PX100
Creative Aurvana Live 2!

Nykyiset kotikuulokkeet:
Audeze LCD-2
Sennheiser HD600
Denon D2000
Beyerdynamic DT770 80ohm
Focal Spirit Professional
Philips Fidelio X2 (UUSI)

Nykyiset reissuluurit:
Sennheiser Momentum
V-Moda M100 (pitkäaikaisessa lainassa)
Creative Aurvana Live!
Koss Porta Pro

In-ear mallit:
Sennheiser IE8
Ultimate Ears Triple.Fi 10

(Omat karkeat hinta-arviot ovat suluista arvion perässä.)


MYYDYT KUULOKKEET:


SENNHEISER HD25-1
Äänen tarkkuus: 8
Taajuuskaistan balanssi: 9
Tilan tuntu: 6
Bassojen potku: 8,5
Sulkevuus: 9,5
Mukavuus: 8
Rakenne: 8,5
Vastinetta rahalle: 8
Arvosana: 8,3

Yllättävän tasainen taajuustoisto firmalle tuttua yläbasson buustia laskematta. Hyvää rock-potkua reissuun tai äänityksiin, sulkevat erittäin hyvin - sulkevuuden suhteen nämä ovat ehkä parhaat omista kuulokkeista. Mukavuus on mainio, siis korvien päällä istuviksi kuulokkeiksi. Tähän malliin saa tietääkseni varaosina kaikki osaset. Nämä olivat monta vuotta oman iPodin perässä. Tilasoundia on todella vähän ja ulkonäkö on kaupungilla kulkiessa vähän niin & näin. Diskantti ei soi yhtä nätisti kuin vähän avoimemmilla malleilla. Siksipä menivät kiertoon. Made in Ireland.
(Uutena noin 170e, käytettynä satasen tai vähän päälle.)
"Reissuun ja studiohommiin, ei tyylitietoiselle."



SENNHEISER HD595
Äänen tarkkuus: 8,5
Taajuuskaistan balanssi: 8
Tilan tuntu: 9
Bassojen potku: 8
Mukavuus: 8,5
Rakenne: 8
Vastinetta rahalle: 8,5 (etenkin käytettynä)
Arvosana: 8

Todella hyvä tilan tuntu, ilmavaa soundia suorastaan, erittäin mukavat päässä. Bassotaajuuksissa oli jotain "heittoa" omaan korvaan, eli eivät potkineet ihan oikeista kohdista menevässä musiikissa. Isomman numeron HD:t tulivat myöhemmin paikkaamaan kuulokefanin "Senkku-nälkää". HD598-malli on tästä uusi versio.
(Ei myydä enää, olivat noin 150e uutena, käytettynä vajaa 100e.)
"Avoimen soundin ystävälle kotiin, ei skarpeinta potkua menevään musiikkiin."



AUDIO TECHNICA A700
Äänen tarkkuus: 7,5
Taajuuskaistan balanssi: 8
Tilasoundi: 8
Bassojen potku: 7,5
Sulkevuus: 7
Mukavuus: 9
Rakenne: 8,5
Vastinetta rahalle: 7,5
Arvosana: 7,3

Jenkkireissulta mukaan tarttuneet erittäin mukavat luurit, joissa on yllättävän neutraali toisto suljetuiksi. Lopulta basson potkun/määrän puute ja diskanttien kevyt rakeisuus aiheuttivat myynnin. Myöhemmin kaverilla suorastaan murenivat vakiot korvatyynyt, palasia tipahteli pinnoitteesta tosissaan. Onneksi omien LCD-2:ten vanhat tyynyt sopivat näihin millilleen, hienoa! Made in Japan.
(Tosi vaikea löytää, vajaa satanen on käyttöarvo.)
"Mukavuutta ja hiukan suljettua soundia kotiin."



GRADO SR80
Äänen tarkkuus: 8
Taajuuskaistan balanssi: 8
Tilasoundi: 8
Bassojen potku: 7,5
Mukavuus: 7 (toisilla tyynyillä kuulemma parempi)
Rakenne: 8
Vastinetta rahalle: 8
Arvosana: 7,5

Samalta Nykin reissulta ostin paikallisen valmistajan kuulokkeet. Soundi tulee näissä suoraan naamalle, draivia riittää rockiin ja sitä raskaampaan menoon mukavasti. Mukavuus on heikohko ainakin normityynyillä ja alabassot eivät juuri kuulu, tämä taitaakin olla firmalle tyypillinen taajuuskäyrä. Diskantti oli myös hiukan rasittava pidemmissä sessioissa, eikä täysin avoin kuulotin ole omasta mielestä ihan paras reissukäyttöön, varsinkaan kun näissä ei ole katumeteliä paikkaavaa lisäbassoa. Hintaan nähden kuitenkin ihan positiivinen kokemus. Made in USA.
(Uutena reilu satanen, käytettynä alle.)
"Vahvaa keskialueen potkua hiljaisiin tiloihin, reissuun varauksella."



AUDIO TECHNICA M50S
Äänen tarkkuus: 8
Taajuuskaistan balanssi: 7,5
Tilasoundi: 7
Bassojen potku: 9
Sulkevuus: 8,5
Mukavuus: 8,5
Rakenne: 8,5
Vastinetta rahalle: 7,5
Arvosana: 7,4

Hyvä sulkevuus ja tuhti bassotoisto. Rakenne on varsin kestävä. Soundi ei lopulta ihan napannut, alapäässä oli vähän liikaakin mökää, mutta ihan erityisesti diskantit soivat kolkosti. Soundi on bassovoittoinen ja ilmaa ei juuri löydy. Aika perinteinen suljettu luuri, hyvässä ja pahassa. Jopa yllättävän hehkutettu kuuloke, joka omaan makuun häviää esim. suht saman henkiselle DT770:lle selvästi. Mukavuus on hyvällä tasolla. Mukana tulee suht paksu kantopussi. Uudempi X-versio on testaamatta. Made in Taiwan.
(Käytettynä noin 80e.)
"Bassovahvaa soundia reissuun ja studioon, ei tyylitietoiselle."



AKG K701
Äänen tarkkuus: 9
Taajuuskaistan balanssi:8
Tilasoundi: 9,5
Bassojen potku: 6,5
Mukavuus: 6,5
Rakenne: 7,5
Vastinetta rahalle: 7
Arvosana: 7,7

Mainio tilasoundi ja tarkasti kuuluvat yksityiskohdat - komea design. Basso on tosin suorastaan aneeminen, ei tuota voi neutraaliksi tai referenssiksi kutsua mitenkään. Mukavuus oli myös todella heikko, varsinkin se panta painoi päähän julmetun ilkeästi. Nämä ovat kaiketi todella tarkan ylä-äänitoiston ja klassisen musiikin (?) ystäville tehty, rock tai räppi ei kyllä irtoa uskottavalla potkulla. (Tähän aikaan käytössä oli Heed Canamp vahvarina.) K702 ym. on tullut tämän perään uudempina versioina. Ei irrotettavaa piuhaa. Made in Austria.
(Uutena 200e nyt, käytettynä reilu 100e.)
"Kevyttä bassoa ja äärimmäistä avoimuutta kotiin."



SENNHEISER HD650
Äänen tarkkuus: 9
Taajuuskaistan balanssi: 9
Tilasoundi: 8,5
Bassojen potku: 8,5 (alabassossa puutetta, yläbassossa boostia)
Mukavuus: 8,5
Rakenne: 8,5
Vastinetta rahalle: 9 (puhelinta paremmalla lähteellä)
Arvosana: 9

HD600 löytyi myös, toisen piti lähteä. Ihan jo vähäisen käytön takia. Nämä olivat muutaman vuoden omat ykkösluurit. HD600:n hieman kuivempi ja tasaisempi toisto maistui itselle paljon paremmin ja LCD-2 teki "HD650-soundin" vaan paremmin, ilmavammin ja kirkkaammin. Erittäin hyvät luurit kaikesta huolimatta: laadukkaan lämmintä soundia sitä kaipaavalle. Mukana tulee iso vaahtomuovi/pahviloota säilytystä varten. Made in Ireland.
(Uutena noin 350+, käytetty 200 tai +)
"Herkullisen lämmintä ääntä kotiin, parasta keskialuetta."



SENNHEISER PX100
Äänen tarkkuus: 7,8
Taajuuskaistan balanssi: 8
Tilasoundi: 8
Bassojen potku: 8,2
Mukavuus: 8,2
Rakenne: 7
Vastinetta rahalle: 8,7
Arvosana: 8

Oikeastaan nämä eivät menneet kiertoon, vaan piuha hajosi, enkä ole jaksanut alkaa kolvailemaan. Isoin miinus tulee siis, vähän Koss Porta Pron tapaan, heikosta piuhasta. Se vaan prakaa jossain vaiheessa - joko ostaa uudet tai kaivaa kolvin. (Suoraan vahvempi piuha on varmasti paras vaihtoehto jos tähän ryhtyy.) Soundi on hintaan nähden mainio: bassossa on avoimeksi reissuluuriksi sopivasti ylimääräistä ja ylemmät taajuudet soivat selvinä. Nämä taittuvat myös kätevästi kasaan ja painoa on minimaalisesti. Design voisi olla tosin tyylikkäämpi, erityisesti nyt kun ulkoasusta on tullut selvä kilpailuvaltti valmistajille. Siinä kohtaa malli häviää omasta mielestä esim. selkeimmälle kilpailijalleen Porta Prolle. Mukana tulee muovinen kotelo säilytystä varten. Uudempi II-versio ei ole itselle tuttu. Made in China (?).
(Uutena sai noin 30 eurolla, myykö joku käytettynä?)
"Hintatietoiselle passeli valinta reissuun, jos avoimet kuulokkeet nappaavat."



CREATIVE AURVANA LIVE! 2
Äänen tarkkuus: 8,5
Taajuuskaistan balanssi: 7,5
Tilasoundi: 8
Bassojen potku: 8,5
Sulkevuus: 8
Mukavuus: 9
Rakenne: 8,5
Vastinetta rahalle: 8,5
Arvosana: 7,9

Kovasti ensimmäisestä versiosta nauttineena nämä olivat luonnollinen ostos reissukäyttöön: parempi sulkevuus, tyylikkäämpi ulkoasu, irtoava piuha ja jämäkämpi rakenne. Vielä kun nämäkin olivat Fostexin valmistamat, mikä ettei testaisi. Huhujen mukaan kuulokkeen kaiutin (driver) on sama kuin aiemmissa, mutta selvästi parempi sulkevuus tuo mukanaan vahvemman bassotoiston. Tätä kautta ääni on varsin lämmin ja bassotaajuudet erittäin hyvin esillä, basisti on bändissä eturivissä näiden läpi. Omaan makuun näissä on kuitenkin hilppanen liikaakin lämpöä äänessä. Mutta, tuhdin ja paksun basson ystävälle nämä ovat eittämättä mainio valinta. (Tuntuma käsissä on huikan rosoinen/muovinen.)
(Uutena noin satasen, käytetyt sen mukaan.)
Lämpimän ja bassokkaan äänen ystävälle reissuun tai kotiin."


__________________________________________


NYKYISET KOTIKUULOKKEET:


AUDEZE LCD-2 (revision 1)
Äänen tarkkuus: 9,5
Taajuuskaistan balanssi: 9,5
Tilasoundi: 9
Bassojen potku: 8,5
Mukavuus: 8 (vanhoilla tyynyillä 7,5)
Rakenne: 8
Vastinetta rahalle: 8,8 (ei suoraan puhelimesta tms.)
Arvosana: 9,5

Näissä vertailun ainoissa magnetostaattisissa (orthodynamic) kuulokkeissa on "headroomia" esimerkillisesti, kaikki taajuudet soivat todella kepeän oloisesti. Tila kuuluu myös Sennheisin HD6xx-sarjaa paremmin. Säröt ja sutut loistavat poissaolollaan. Uuden malliset nahkatyynyt toivat bassoon (ja mukavuuteen) huomattavan parannuksen, nyt se ei vain soi alas asti, se myös pistää pään nykimään mukana. Sähkökitarat (keskialue) soivat pitkälti yhtä hienosti kuin Sennheiserit, mutta HD600 ja 650 vetävät ehkä kuitenkin hieman pidemmän korren. Diskantit taas vie Audeze aika selvästi. Reilulla puolen kilon painolla ja noin 11cm halkaisijoilla nämä "pääkaiuttimet" on tehty tasan kotikäyttöön.

Joillain levyillä näiden pehmeä soundi voi jättää kaipaamaan lisää yläkeskialueen rapsakkaa potkua, miksei myös diskanttialueen tuuppausta. (Tulevan kuulokevahvarin kanssa tähän voi tulla muutosta.) Vakiotyynyt olivat lopulta suht ohuet ja kovat kokoon nähden. Erittäin suositeltava kuuloke vähän isompaan budjettiin (omat sain noin puoleen hintaan käytettynä). Mukana tuli jalopuinen, kookas säilytyslaatikko, uusissa tanakka roadcase. Uusissa versioissa on valmiina mm. mainitut paksut tyynyt, nahkainen panta sankaan ja fiksumpi plugien kulma luureihin. Made in USA.
(Uutena reilu 1000e Suomessa, käytettynä 500 ylöspäin)

Oman Audeze-parin taajuuskäyrä


LISÄYS: LCD-2 Schiit Lyr 2 -vahvarin kanssa
Vahvistin on USA:ssa valmistettu hybridi putkietuasteella, tyylikkään Apple-henkisellä kromilootalla varustettuna. Tehoa irtoaa huimat 6 wattia (!) per kanava 32 ohmiin. Laitteessa on kätevästi ulostulot, jotka voi liittää vaikka aktiivimonitoreihin.

Soundi ei Schiitin kanssa ensi-istumalta suorastaan mullistanut maailmaani, mutta nyt pidemmän tutustumisen myötä olen huomannut selviä parannuksia. Isotehoisen vahvarin kanssa ns. headroom ja tila tuntuu jopa vahvasti kompressoiduilla äänitteillä ilmavalta ja isolta. Ennen ajattelin, että "kolmiulotteinen soundi" on vain hifistien höpinöitä, sillä eihän stereoluureista moista irtoa - mitä vielä! Etenkin taustalla soivat laulut, syntikat, jouset ynnä muut lisäraidat kuuluvat todella uskottavasti, kuin olisi samassa tilassa kuuntelemassa. (Tiettyjen hyvin mikitettyjen instrumenttien kohdalla olen useaan otteeseen tarkistanut, että kaiuttimet eivät soita musiikkia.)

Aiemmin ajattelin Sennheiserin HD600 ja 650 mallien omaavan paremman keskialueen toiston, mutta mieleni on tainnut muuttua sen suhteen. Vokaaliosuudet ja sähkökitarat soivat Audezeilla erittäin iskevästi ja huiman yksityiskohtaisesti. Puheet näiden kehnosta diskantista/tilasoundista ovat kyllä täyttä puppua - vaikka ylä-äänet eivät hyppää naamalle AKG-tyyliin, ne ovat todella uskolliset äänitteille ja tila kuuluu syvänä sekä leveänä. (Leveämpi äänikuva oli ensimmäinen hyöty jonka paremmasta vahvarista huomasin, leveimmät äänet kuuluvat nyt hiukan kuulokkeiden ulkopuolella.) Verrattuna "Senkkuihin" esimerkiksi symbaalit soivat pehmeän sähäköinä ja luonnollisina, äänestä puuttuu saksalaisluurien karheus.

Vaihdoin Schiitin vakioputket firman LISST "transistoriputkiin", jotka palauttivat putkien pehmentäneen yläpään yhtä sähäkäksi kuin Apogee Duetin kuulokelähdöstä. Omaan makuun LCD:t omaavat itsessään jo sen verran putkihenkisen soundin, että puhdas transistorivahvistin on luonnollisempi valinta.

"Tarkkaa ja rasittamattomanta referenssi- sekä nautiskelusoundia vertailun tarkimmalla bassolla & diskantilla - vain ja ainoastaan kotiin."



SENNHEISER HD600
Äänen tarkkuus: 9
Taajuuskaistan balanssi: 9,5
Tilasoundi: 8,5
Bassojen potku: 8 (alabassossa hiukan puutetta, muuten balanssissa)
Mukavuus: 8,5
Rakenne: 8,5
Vastinetta rahalle: 9 (puhelinta paremmalla lähteellä)
Arvosana: 9

Tasainen taajuustoisto, mukavuus päässä, rasittamattomuus. Näissä on vaan niin paljon tehty oikein, että paha näitä on kiertoon pistää. Tässä oma videoarvostelu kuulokkeista:
Sennheiser HD600 Review & Comparisons

Tarkkuudessa ja alabassoissa nämä selkeimmin häviävät LCD:lle. Nämä eivät aiheuta massiivisia vau-efektejä - 600:t tekevät vaan todella monen asian oikein. Keskialue on kuitenkin näiden todellinen vahvuus, kitarat soivat erittäin luonnollisesti. (Omissa oli valmiina HD650:n johto.) Vahvasti suositeltavat luurit musatuotantoon - Audezeja pienemmällä budjetilla. Made in Ireland.
(Uutena noin 300e, käytetty 200 tai alle)

LISÄYS: kokemuksia Schiit Lyr 2 -vahvarin kanssa
Selvin muutos verrattuna Apogee Duet -äänikortin kuulokelähtöön on bassotaajuuksien balanssi ja tasaisempi kaista. Alabasso tuli selvemmin esille ja keskibasson kumina kaikkosi. Lopulta HD600 soi varsin asiallisesti myös Apogeen Duetista. Mutta, parannus se on pienikin parannus.

"Referenssitason rasittamatonta soundia studioon tai kotiin, parasta keskialuetta."



DENON D2000
Äänen tarkkuus: 8,9
Taajuuskaistan balanssi: 8
Tilasoundi: 8,5 (suljetuksi mainio)
Bassojen potku: 9,5 (ykkösvalinta räppiin ja heviin)
Sulkevuus: 7
Mukavuus: 9,5 (kuin päässä olisi muhkeat tyynyt)
Rakenne: 7,5
Vastinetta rahalle: 9
Arvosana: 8,7

Toinen luuri missä bassot potkivat todella alas hienosti. EQ-käyrän ala- ja yläpäissä on korostumaa, nämä ovat hyvässä mielessä hifiä soundia - tarkkaa, mutta miellyttävästi värittynyttä. "Basson ystävän hifiä" on oma kuvaus. (Basso on tosin jossain määrin hidas ja jyräävä tarkimmalle hifistille.) Äänen tarkkuudessa nämä pärjäävät hyvin HD6xx-sarjan luureille - diskantissa on pientä korostumaa Senkkuihin verrattuna.

Mukavuus on ihan huippua, tosin sen myötä nämä ovat suljetut kuulokkeet lähinnä sen virallisen kuvauksen ja kupin tyypin perusteella, vahvaa sulkevuutta on turha hakea. Raskas rock ja hip-hop pistävät niskat liikkeelle. Ikävä kyllä, näissä ei ole irrotettavaa piuhaa. Rakenne ei herätä suurta luottamusta, isot kupit roikkuvat pienien ruuvien varassa. Sääli on, ettei näitä enää valmisteta. (Fostex valmisti Dx000-sarjaa sekä mainioita budjettiluureja Creative Aurvana Livejä. Fostexin nykyinen TH-sarja on pitkälti samaa kamaa.) D2000:t toimivat asiallisesti heikostakin lähteestä.
(Uutena hinta 240-300, käytetty noin 150)
"Isosti iskevää bassoa ja tyylikkäästi värittynyttä soundia kotona nautiskeluun."



BEYERDYNAMIC DT770 PRO 80ohm
Äänen tarkkuus: 8
Taajuuskaistan balanssi: 7,9
Tilasoundi: 8,2
Bassojen potku: 9
Sulkevuus: 9 (M-mallista vielä lisää)
Mukavuus: 9
Rakenne: 9,5
Vastinetta rahalle: 8,7
Arvosana: 8,3

Omalla kohdalla nämä olivat se ensimmäinen maku ns. laatuluurien maailmaan. Rakenne on todella tanakka ja mukavuus priimaa, bassossa on kokoa. Miinuksina diskantti voi olla hieman kolho, vaikkakin tila kuuluu hyvin suljetuksi. Tarkkuus ei ole ihan kärkeä ja (hyvälaatuinen) piuha on ikävä kyllä kolvattu kiinni vasempaan luuriin. Mainiot pelit vaikka studiosessioihin, nämä kestävät kolhut ja sulkevat hyvin. Hyvä kattaus varaosia saatavilla. Uusi 32ohm-versio toiminee useammasta äänilähteestä, näistä meinaa puhti loppua esim. puhelimeen kytkettynä. Made in Germany.
(Uutena noin 140e, käytetty alle 100)
"Sulkevuutta, kestävyyttä ja bassoa kotiin ja studioon. Vanha malli pitää pintansa."


FOCAL SPIRIT PROFESSIONAL
Äänen tarkkuus: 8,8
Taajuuskaistan balanssi: 9,2
Tilasoundi: 7,8
Bassojen potku: 8
Sulkevuus: 9,4
Mukavuus: 8
Rakenne: 8
Vastinetta rahalle: 8,4
Arvosana: 8,4

Ranskalainen Focal on melko uusi tekijä kuulokemarkkinoilla, mutta Spirit Prot osuu monelta osin todella hyvin maaliin neutraalia, suljettua referenssitason kuuloketta hakevalle. Äänessä on paljon hyvän studiomonitorin elementtejä: tasainen toisto, erittäin selvästi kuuluvat transientit sekä (ehkä edellisestä juontuva) tietty hyökkäävyys yläkeskialueella ja diskanteissa.

Kotikäytössä bassossa riittää potkua asiallisesti myös nautiskeluun, mutta neutraali toisto saa jotkut levyt kuulostamaan hiukan karskeilta - neutraali soundi tulee olla mieleen jos näitä ajattelee muuhunkin kuin tuotantopuuhiin. Ilmaa on tosi hyvin sulkevaksi kuulokkeeksi äänessä mukavasti, mutta kyllä nämä silti omaavat suljettuille malleille tutun suht pienen tilasoundin ja ilman ylädiskanteissa.

Reissukäytössä huomasin, että muutaman desibelin buusti bassoon teki metelissä haihtuvalle alapäälle erittäin hyvää. Tämän tuunauksen jälkeen tämä mainiosti sulkeva luuri on omiaan myös mobiiliin käyttöön. Kuulokkeiden rakenne on saanut kritiikkiä kestävyyden suhteen - kannattanee siis hommata nämä kunnon takuulla, jos vain mahdollista.

Mukavuus on saanut "isokorvaisilta" kritiikkiä - korvatyynyjen aukot ovat todellisuudessa melko pienet. Onneksi luurit säätyvät asiallisesti korvan ympärillä sivu- ja pystysuuntaan. Alkuun koin pientä kuumotusta, mutta nyttemmin olen käyttänyt näitä pari tuntia putkeen ilman mitään ongelmia. Pannassa riittää säätövaraa reilusti jopa omaan muhkeaan päähäni.

Vahvistuksen suhteen nämä luurit eivät tunnu vaativan juuri mitään, sointi on hyvä sekä suoraan puhelimesta että kunnon pöytävahvarista. Piuha on sitä parasta tyyppiä, eli 3,5mm reikä löytyy myös luurien päästä. Mukana tulee pidempi kierrepiuha ja lyhyt suora kaukosäädöllä. Näillä universaaleilla mitoilla vaihtopiuhana toimii siis mikä vain mini-pluginen stereo-letku, loistavaa!

Jos Spirit Pro istuu käyttäjän päähän ja musatuotanto on vahvasti mielessä, nämä saavat erittäin vahvan suosituksen.
(Uutena hinta on reilut 200e, käytetyt sen mukaan.)

"Tarkimmat suljetut studio-käyttöön. Mukavuus omaan päähän kannata testata ensin."


PHILIPS FIDELIO X2
Äänen tarkkuus: 8
Taajuuskaistan balanssi: 7,8
Tilasoundi: 8,7
Bassojen potku: 8,5
Mukavuus: 8,2
Rakenne: 8,4
Vastinetta rahalle: 8
Arvosana: 7,9

Nämä avoimet kuulokkeet ovat saaneet rutosti suosiota maailmalla ja kotomaassa. Isoa bassoa ja reipasta tilasoundia onkin luvassa - tosin yleissoundi on erittäin kaukana neutraalista. Tässä oma videoarvostelu luureista:
Philips Fidelio X2 Review - Too Much Hype?

Rakenne on jämäkkä ja mukavuus hyvää tasoa. Korvatyynyt ovat hiukan jäykät ja kovat tosin. 3,5mm plugilla irroitettava piuha on aina iso plussa. Viime aikoina nämä ovat saaneet monilta kritiikkiä visuaalisten valmistusvirheiden takia, mutta omista ei moista häikkää löydy. Näitä on tehnyt kaksi firmaa, omat on tehnyt Kiinassa Woox, uudempia on myös Gibsonin (ei se G!) valmistamina.

Näiden isoin plussa on selkeästi tuhti basso, joka yllättää kun kyseessä on avoin malli. Jytke menee yllättävän alas ja tuo auktoriteettia sointiin ison basson ystäville. Joillain levyillä iso alapää tosin peittää omaan makuun vähän liikaa muita taajuuksia, mutta ymmärrän tämän tuunauksen oikein hyvin - se on eittämättä monen mieleen.

Näitä verrataan yllättävän usein Sennheiserin HD600- ja HD650-malleihin, mitä en kyllä aivan ymmärrä. Toki, ne painivat samassa hintaluokassa, mutta tarjoavat aivan tyystin erilaista ääntä. Keskialue on taustalla, kun isot bassot ja ylädiskantit määräävät tahdin. Etenkin diskantin värittyneisyys (alempaa kuopalla, ylempää buustattu) saa soittimet soimaan vähemmän luonnollisesti. Keskialueen kuoppa ja laatu on myös aivan eri meininkiä kuin mainituissa Sennheiserin malleissa.

Jos luonnollinen soitinten toisto ei ole ensisijaista ja tuhti basso sekä isosti soiva tila ovat tärkeitä, nämä voivat olla hyvä pari. Hintaluokassaan en tosin näitä suosittele, mutta jos pari löytyy käytettynä hyvään hintaan (kuten itsellä), mikä ettei. Saman suuntaista soundia tuottavat mielestäni paljon paremmin Denon D2000 - kommenttien mukaan myös saman firman valmistamat Fostex TH600, TH900 ja uusin THX00. Myös Beyerdynamic hoitaa isobassoisen soundin mielestäni paremmin, keskialue kuuluu ja soittimet kuulostavat enemmän siltä miltä pitää.
(Uusien hinta noin 300e, omat käytetyt maksoivat reilut 200e.)

"Isoa bassoa ja tilasoundia niille, joita ei vahvasti värittynyt soundi haittaa. Ei kriittiseen kuunteluun"
____________________________________________


NYKYISET REISSUKUULOKKEET:



SENNHEISER MOMENTUM
Äänen tarkkuus: 8
Taajuuskaistan balanssi: 8,5
Tilasoundi: 8
Bassojen potku: 8
Sulkevuus: 8,5
Mukavuus: 8,5
Rakenne: 9
Vastinetta rahalle: 7,8 (design maksaa)
Arvosana: 8,3

Miellyttävän pehmeä toisto, hyvä sulkevuus ja mukavuus omaan päähän ovat isoimmat plussat. (Joidenkin korvat eivät tosin mahdu tyynyjen sisään.) Reissuluureina varsin asialliset kaukosäätöineen. Nämä ovat soundiltaan vähän kuin pienemmän koon ja suljetun rakenteen HD650:t. (Pikatestissä kakkosversiot olivat vielä mukavammat päässä.) Tiettyä pehmeyttä/muhjua havaittavissa alapäässä, ei tiukinta potkua. Fiion E7 -reissuvahvari parantaa soundia yllättävän paljon. Näissä on luksusluurin tuntua, vakuuttava työn jälki. Mukana tuli jämerä, mutta turhan iso säilytyskotelo. Yllättäen, made in China.
(Uutena melkein 300, käytetty 120+. Tarjouksessa bongattu alle 200e.)
"Lämmintä Sennheiser soundia hillitysti tyylitietoisen matkoille."



V-MODA M-100
Äänen tarkkuus: 8,3
Taajuuskaistan balanssi: 7,3
Tilasoundi: 8
Bassojen potku: 9,5
Sulkevuus: 8
Mukavuus: 8,2
Rakenne: 9,5
Vastinetta rahalle: 7,5 (design maksaa)
Arvosana: 8,1

Paljon samaa plussaa kuin D2000:ssa: tanakka ja potkiva basso sekä maukkaasti leikattu keskialue. (Pienenä miinuksena, bassojen korostuma menee varsin ylös, mikä tuo turhan paljon lämpöä soundiin.) Näillä voi hillityn yläpään ansiosta pistää volyymiä reilumminkin ilman kuulovammaa. Tilan tuntua on yllättävän paljon. Kotikuulokkeiksi en näitä hommaisi - 250-300e hintaan saa parempaakin, mutta reissussa nämä ovat tyylikkäät ja varsin käytännölliset värkit. Rakenne on esimerkillisen jämerä. Sulkevuus on hyvää tasoa. Irroitettava piuha on sitä universaaleinta kokoa, eli 3,5mm myös luurin päässä (mukana tulee 2 piuhaa.). Näihin voi kytkeä samalla kertaa myös toiset luurit ja halutessaan vaihtaa kuulokelähtöä (vasen tai oikea).

Bassofanin ja miellyttävästi värittyneestä soundista tykkäävän valinta reissuun ja meteliin (tosin monen makuun alapää voi olla turhankin lämmin). Reissuluurien sarjassa ylivoimaisen tyylikäs, tanakka ja pieni säilytyskotelo. Luurit menevät nätisti pieneen kasaan. Made in China.
(Uusi n. 250e, käytetty (?) 150+)
"Näyttävää & kestävää designia sekä bassopään unelmajytää reissuun."



CREATIVE AURVANA LIVE!
Äänen tarkkuus: 8,5
Taajuuskaistan balanssi: 8,5
Tilasoundi: 8
Bassojen potku: 9
Sulkevuus: 7,5
Mukavuus: 9
Rakenne: 7,5
Vastinetta rahalle: 9,7 (selvää kärkeä)
Arvosana: 8,7

Näitä on saanut usein noin 50 eurolla uutena, mikä on kyllä soundin laatuun nähden kovaa vastinetta rahalle. Bassot soivat yllättävän selkeästi ja vahvasti alas asti, hieman kuten saman firman (Fostex) valmistama isoveljensä Denon D2000. Diskantin kevyestä korostumasta huolimatta nämä ovat varsin rasittamattomat ääneltään - tämän soundin kun saisi kunnolla sulkevaan ja reissuun toimivaan pakettiin.. Siitä voisin maksaa ilolla moninkertaisen summan.

Rakenne on jokseenkin heiveröinen, mutta molemmista kuulokkeista lähtevä johto ei ole hajonnut monenkaan vuoden kovan käytön jälkeen. Nämä eivät taitu kasaan. Mukavuus on suorastaan loistava - mutta kuten isoveljen (D2000) kohdalla - ei näistä sulkevuutta juuri löydy. Ulkoinen möly kuuluu liikenteessä selvästi. (Denon D1000 on sama peli hieman erilaisella rungolla.) Tämän mallin kakkosversio oli myös hetken omistuksessa (kts. ylempää), niistä löytyy irroitettava johto, vahvempi basso ja hiukan parempi sulkevuus. Tämä on kuitenkin se oma selvä suosikki kaksikosta, mutta heikon sulkevuuden takia Momentum, Spirit Pro ja M-100 ajavat edelle reissussa. Loistava valinta pienen budjetin koti- ja reissukuulokkeiksi.
(Uutena sai 50e joskus, käytetty 35e tms.)
"Parasta vastinetta rahalle! Miellyttävää toistoa joka paikkaan - paitsi studioon."


KOSS PORTA PRO
Äänen tarkkuus: 7,5
Taajuuskaistan balanssi: 7,3
Tilasoundi: 7,7
Bassojen potku: 8,5
Mukavuus: 7,7
Rakenne: 7,3
Vastinetta rahalle: 8 (pienelle budjetille ok)
Arvosana: 7,6

Nämä ovat ehkä ne suosituimmat kuulokkeet korvaamaan perusnapit. Jos saisin sentin joka kerta kun nämä kaupungilla bongaan... Verrattuna mihin tahansa puhelinten tai mp3-soittimien mukana tuleviin nappeihin nämä ovat huima parannus. Isolle osalle tämä on täysin riittävä taso tarkkuutta, puhtautta ja tasapainoa.

Ainakin se isoin nappien vika korvataan päättäväisesti: basso näissä klassikoissa on todella vahvasti läpipuskeva, kuunteli sitten hiljaisessa ympäristössä tai ei - jytinää tulee vähän biisissä kuin biisissä. Toisaalta basso on varsin kumisevaa ja epäselvää. Tämän jytän myötä yläkeskialueet ja diskantti soivat todella heppoisesti. Ääni on sen verran suttuista, että yleisesti ottaen hiukan heikompikin pakattu tiedosto (esim. AAC 128kbps) menee aivan täydestä. Täysin avoimen rakenteen vuoksi näillä kanssa joutuu kuuntelemaan liikenteessä huomattavasti lujemmalla volyymillä kuin suljetuilla (pätee myös muihin avoimiin reissuluureihin, kuten PX100, Grado SR-80 ja myös Aurvana Live).

Jos lähdetään siitä, että noin 50 eurolla monesti löytyvät Aurvana Livet tuottavat vertailukelpoista ääntä parin sadan täysikokoisten rinnalla, nämä eivät muutaman kympin hinnasta huolimatta olekaan niin huima tarjous. Kosseilla on nykyään todella paljon kilpailua.

Rakenne on omaan makuun suhteellisen tyylikäs retro-hengessään. Kestävyys on tosin usean ystäväni kokemusten mukaan varsin heikkoa, etenkin johdon suhteen. Pari kaveriani on joutunut vaihtamaan Kossin rimpuloita vaijereita kerta toisensa jälkeen. Oma on vielä vähäisen käytön jälkeen kasassa, mutta erittäin ohuella rakenteella en ihmettele ongelmia. Tässäkin kohtaa on tosin säästetty senttejä muutama.

Mukavuus on omalla kohdalla parhaimmillaankin vain ok-tasoa. Isopäisenä, muoviset säätöpalat painavat juuri päälaelta, siitä ainoasta kohdasta missä sanka osuu päähän. Päähän laittaessa en tunne luottamusta, että nämä kestäisivät kovaa käyttöä.

Parin kympin budjetilla nämä ovat aivan passeli päivitys perusnappeihin, mutta ne eivät pärjää missään nimessä nykyiseen, etenkin näitä tyyriimpään reissuluurien tarjontaan. Bassoa jos kaipaa, näistä sitä löytyy nappien kihinän tilalle.
(Uutena normaalisti noin 30 euroa)
"Bassossa löytyy, tarkkuudessa tai kestävyydessä ei. Klassikko pysyy joten kuten pinnalla hinnan vuoksi."

________________________________________

IN-EAR -MALLISET:


SENNHEISER IE-8
Äänen tarkkuus: 8
Taajuuskaistan balanssi: 8
Tilasoundi: 7,5
Bassojen potku: 8,5
Sulkevuus: 8
Mukavuus: 8,5
Rakenne: 9
Vastinetta rahalle: 8
Arvosana: 8

Lämmin "Sennheiser-soundi" säädettävällä bassolla. Mukavat napit laittaa päähän ja käyttää - piuha on erittäin hyvää laatua, pehmeä naru joka ei mene helpolla solmuun. Diskantti ei ole ihan värittömin, tiettyä rakeisuutta on havaittavissa. Yleissoundi on kuitenkin omaan makuun: suht maltillinen bassobuusti on reissussa vain hyvä juttu. Mukana tulee muovinen, turhan iso säilytyslaatikko ja noin 10 paria eri mallisia sovitteita korvaan. Uusi versio näistä on nimeltään IE-80, en ole kokeillut. Helppokäyttöisyyden takia nämä ovat useammin käytössä kuin seuraavat IEM:t..
(Uutena normisti noin 200e, käytettynä 100 tai alle)
"Bassokasta Senn-soundia hyvällä mukavuudella reissuun."



ULTIMATE EARS TRIPLE.FI 10
Äänen tarkkuus: 9
Taajuuskaistan balanssi: 9
Tilasoundi: 8,5
Bassojen potku: 8
Sulkevuus: 9 (kun saa kunnolla päähän)
Mukavuus: 7
Rakenne: 7
Vastinetta rahalle (reilu satanen): 8
Arvosana: 7,8 (mukavuus tiputtaa)

Puhtaassa äänenlaadussa nämä voittavat IE-8:t helposti: Soundissa on ylös asti tarkkuutta ja ilmaa, niillä voisi jopa miksata tosi pahan paikan tullen. Nämä ovat ehkä kirkkaimmat luurit näistä kaikista, vaikka bassossakin löytyy tarvittaessa. Mutta - se iso mutta... Nämä ovat todella krantut siitä miten istuvat päässä, eikä iso koko auta asiaa. (Etenkin korvaan menevä tuubi on varsin paksu.) Piuha on myös kummallinen vänkyrä, se on jatkuvasti solmussa ja kierossa. Näiden nappien päähän laittaminen ottaa selvästi kauemmin kuin IE-8:ien.

Mukana tulee erittäin kätsy alumiininen pieni kotelo, joka menee taskuun kätevästi. Käytän näitä parhaiten sulkevien vaahtomuovisten Comply-sovitteiden kanssa. Isot plussat sekä miinukset siis näille.
(Hurjasti heiluva hinta, omat ostin uutena reilulla satasella... sen mukaan käytetyt.)
"Tarkkaa soundia vaihtelevalla mukavuudella reissuun ja keikkamonitorointiin."


______________________________________________________________________________


VAHVISTUS
Kotona käytän normaalisti Apogee Duetin kuulokevahvaria, joka tuntuu toimivan yllättävän hyvin jopa Audezejen kanssa. Fiion E7 ja E9 -setti löytyy myös, mutta sitä harvemmin käytän - Duet tuntuu soivan selkeämmin ja kirkkaammin. Reissussa käytän nykyään pelkkää iPhonea tai iPod Touchia. Aiemmin omistin Heed Canampin, josta ei sen aikaisten kuulokkeiden kanssa ollut juuri apua, jos yhtään. LISÄYS: Magnetostaattisille Audezeille erityisesti hommasin Schiit Lyr 2:n, joka on hurjan tehokas laite. Eipä lopu potku kesken. Vahvarikokemuksista lisää ylempänä...


LOPUKSI
Kommentit ovat erittäin tervetulleita, vastaan mielellään kysymyksiin - kertokaa muuten ihmeessä omista kokemuksistanne luurien kanssa!

Kirjoittanut Ziggy Bubba 21.08.2015

            1280×847  -  190 kt.

1280×848  -  208 kt.

1280×848  -  324 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (38 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

teleman: Hieno artikkeli! Jonkinmoiset kuulokekohtaiset hinnat olisi hyvä lisä.
Ziggy Bubba: Lisäsin perään omat arviot hinnoista.
steelduck: Todella hyvä artikkeli. Itsellä Sennheiserin HD-595:set olleet vuosia ja nyt toimivat "Kemper-kuulokkeina". Hyvin kuvasit niiden ominaisuuksia. Itsellä myös nuo Momentumit reissukuulokkeina, joskin paljon lentävänä ne korvautuivat Bose QC25:lla.
steelduck: Bose QC25:t ovat äänenlaadultaan huomattavasta Momentumia huonommat, mutta lentokoneessa vastamelutoiminnosta on iloa ja menevät pienempään tilaan.
iec: Sennheiserin HD600 on ollut tähän mennessä paras testaamistani. Hinnan puolesta ei vain sovi mun budjettiin.
Ziggy Bubba: Käytettynä HD600 irtos 160 eurolla Hifiharrastajat-palstalta. Noissa kannattaa tosin tsekata tyynyjen kunto.
Ziggy Bubba: Kertokaas mistä kaipaatte lisää infoa! Missä olisi parannettavaa?
Mailikivi: Kansa vaatii aitoon hifiharrastajat.org tapaan tietoa käytetyistä välikaapeleista.
Ziggy Bubba: Jaa vaatii vai? Stock-piuhoilla mennään, siihen asti kun on jotain rikki tai haluan eri mittasta tms.
antonium: Kyllä niitä välipiuhoja kannattaa kokeilla, etenkin kun hifikaupasta niitä saa testiin kun vaan käy kysymässä. Hyvillä kuulokkeilla eroja löytyy kyllä, mutta kallis piuha ei ole läheskään aina se paras - #synergia. Kiitoksia erinomaisesta yhteenvedosta!
medsta: Ihan huipputasoinen artikkeli, tällaisia toivoisia tänne enemmän!
Ziggy Bubba: Kiitokset kommenteista, pistäkää vaan lisää! Välipiuhoilla on mun näkemyksen mukaan niin vähän väliä, että jos ne eivät huonouttaan pilaa soundia, ne hoitavat homman. Etenkään en usko ei-mitattaviin hyötyihin piuhoissa.
esah: Todella asiallinen lista,hyvä ettei aina ole miljoonien arvoisia kuulokkeita,hyvin kirjoitettu tyhmempikin ymmärsi.

Yhteensä 13 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle