Muusikoiden.net
05.06.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

25.09.2013: Kitaran metalliosien vanhennus ja korist...


Ajattelin esitellä kitaranrakennuksen/modailun vähän erilaisemman muodon ja antaa siitä hyvin suppean oman näkemykseni ja mielipiteeni. Ennen kuin kitarapuritaanit avaavat sanaisen arkkunsa, niin kyllä ne siellä Gibsonilla ja Fenderillä myös vanhentavat metalliosia. ;) Monella Custom Shop pajalla metalliosien relikointi ja metalli customosien valmistus ovat ihan normaalihommia. Suomesta esimerkkinä vaikka Amfisound ja muualta ehkä kuuluisimpana James Trussard Custom Guitars, jonka kitaroita olen aina ihaillut ja saanut innoitusta kokeilla itsekkin pieniä juttuja.

Käyn läpi tässä artikkelissa muutamia perusasioita ja mahdollisuuksia, en niinkään tekniikoita ja työtapoja. Ihan pikkuvinkkejä, jos joku sattuu kiinnostumaan asiasta ja alkaa suunnittelemaan omien kitaroiden metalliosien modaamista ja tekemistä.

Muutama sana metalliosien vanhentamisesta
Ehkä helpoin ja yksinkertaisin tapa, on matata osa vaikka hienolla teräsvillalla tai laittaa metalliosat vaikka pussiin ja ravistella niitä, että ne kolhiintuvat. Yleisin tapa on kuitenkin mielestäni käyttää erilaisia happoja, emäksiä ja metallinvärjäysaineita. Itse olen käyttänyt Ferrokloridia(emäs) ja rikkihappoa. Usa:ssa on myös myynnissä erillaisia relikointinesteitä, perushappoja ja emäksiä nekin ovat loppupeleissä. Youtubesta löytyy paljon relikointiohjeita ja demoja. Niissä yhdistellään edellä mainittuja tapoja: kolhimista, mattaamista ja happottamista. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua siellä asiaan, itsekkin olen löytänyt sieltä hyviä vinkkejä ja neuvoja.

Osien relikointi ei ole mielestäni järkevää uusissa kitaroissa millään tavalla, mutta esimerkiksi vanhaan relikoituneeseen kitaraan vaihdettaessa uusia metalliosia, ne usein näyttävät karmeilta ja paistavat pahasti silmään. Tällöin voi uuden osan relikointi ollakkin hyvinkin järkevää.

Erilaisia happoja ja emäksiä käytettäessä kannattaa muistaa huolellisuus ja turvallisuus.
Käyttäkää suojalaseja !

Metalli customosat
Pienellä koristeosalla, metalliplexillä, mikkien kehyksillä jne... saa omaan suosikkikitaraan uutta elämää ulkonäöllisesti. Monesti pikkuosalla saa kivasti vaikka peittoon vanhoja turhia ruuvinreikiä. Omiin rakenteluprojekteihin voi olla mukava tehdä vaikka näyttävä metallidekaali tai muu koriste lapaan.

Mistä niitä sitten kannattaisia tehdä ? Itse ole tehnyt niitä hopeasta, kuparista, messingistä, alpakasta, messinki-kupari mokume ganesta, damastista, rosterista... eli kaikki metallit muokkautuvat kyllä. Lähinnä minkävärinen metalli sopii kitaran väriin tai omiin mieltymyksiin. Monesti myös materiaalin hinta vaikuttaa valintaan.

Mistä sitten osia, jos ei itseltä homma luista ?
Lähes kaikki kitaranrakentajat tekevät osia tai teettävät niitä joltain alihankintana, metalliartesaanit, sepät, monet ammattikoulujen/käsi ja taideteollisten oppilaitoksien metalliosastot tekevät asiakastöitä myös jne... suosikaa omien kaupunkien käsityöläisiä !

Muutama sana kuvissa olevista osista
Kuva 1
Ferrokloridilla syövytetyt ja Antique Black metallivärjäysnesteellä relikoidut Gotoh virittimet, ruuvit ja jakkilevy. (-> kts. kuva 3)

Kuva 2
Erilaisia tekemiäni metalli customosia, suurin osa omiin kitaroihini.

Kuva 3
Kramer/ESP kitarani lapa, johon olen tehnyt: alumiinisen kaulansäätöruuvin suojan, Jaloviina lapakoristeen.(kuvan 1 relikoidut osat kiinni)
Kyseisestä kitarasta myös entisöinti artikkeli.

Toivottavasti artikkelini innostaa tekemään pikku koriste modailuja tai ottamaan asiasta lisää selvää. Eipä muuta, kun seuraavaan kertaan !

Kirjoittanut RAUMALA 26.09.2013

            1000×750  -  494 kt.

1677×1240  -  534 kt.

1000×749  -  561 kt.


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (15 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Gabe: Kiitos! Lyhyt, ytimekäs ja asiapitoinen. Tulikin mieleen että voisin relikoida omassa 70-luvun Sumbrossani olevat uutuuttaan kiiltelevät virittimet vastaamaan kitaran muuten kulahtanutta ulkoasua. :) 5/5 arvosteluksi.

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle