Muusikoiden.net
31.05.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

17.10.2011: Zoom R-16


Laitehan se tämäkin. Kone joka voi mullistaa demoäänittelyn.

En puutu tässä teknisiin tietoihin jotka ovat helposti googlattavissa, mutta kyseessä on 8 mikki-inputtia sisältävä erittäin liikuteltava moniraituri joka toimii myös äänikorttina ja miksausohjaimena vaikkapa Cubaselle. Ja onpa siinä zoomin kitaraefektitkin ja hintaa 300 kieppeillä.

Hankimme bändikaverien kanssa Zoomin 8 gigan muistikortilla vajaa vuosi sitten, ja kolmas sillä äänitetty demo on nyt valmistumassa. Ei tätä laitetta voi kuin kehua, vaikka sen ominaisuuksista olemmekin käyttäneet vain pientä osaa eli 'raituri' ominaisuutta.

Meillä homma pelaa näin: teemme USB-tikulle ensin pohjatiedoston/klickraidan/mitä tarvitaankin, ja sitten k.o. tiedosto siirretään vaikkapa raidoille 15&16 stereona. Tämän jälkeen raidat 1-14 täytetään maksimissaan 8 kerrallaan soittimilla, käytännössä kuitenkin niin että ensin nauhoitamme 8 raitaa rumpuja jotka viedään erillisraitoina PC:lle ja siitä työstetään taas uusi 'työskentelypohja' joka tuodaan taas raidoille 15&16 ja niin edelleen, ja siten esim. joka treeneissä lisätään osio tai pari ja treenien jälkeen siirrellään PC:n moniraituriin miksattavaksi.

Laitehan tallentaa SD-kortille aina samanmittaiset, yhtenäiset 24bit waviraidat, eli koneelle siirto käy siten että laitetaan SD-kortti kortinlukijaan ja importoidaan suoraan PC:n monitraituriin jolloin ne asettuvat nätisti tarkalleen oikein edellisten raitojen lisäksi.

Periaatteessa homma toimii juuri näin, ja on äärettömän kivutonta ja kätevää. Käytännössä juuri muuta ei tarvita kuin tarkistaa ettei inputit mene 'punaiselle' ja loppu hoituu sitten PC:llä. Äänenlaatu on aivan mainio.

Käytännössä rajoitteitakin on; laite antaa vain kaksi Phantom-virtalähtöä, joten ellei välillä käytä apumikseriä, joutuu tyytymään kahteen konkkamikkiin.

Lisäksi nämä kaksi phantomia ovat vain kahdessa inputissa kiinteästi- samoin kuin laitteen sisäiset konkkamikit (joilla muuten etämikittää rummut/kitarat jne loistavasti), eli yleensä äänitys tapahtuu aina juuri noille raidoille, josta raidat sitten parilla näppäimenpainalluksella swapataan tyhjille raidoille kunnes kaikki 16 on täynnä ja ne täytyy välillä purkaa PC:lle.

Tämän takia kun esim.kitarat nauhoittaa 57:lla ja konkkamikillä ja lisäksi laitteen omalla konkalla kauempaa, yleensä kerrallaan tulee äänitettyä korkeintaan 3 3 tai 4 raidan pakettia, mikä kyllä riittää yleensä aivan mainiosti.

Hirveästi laitteesta ei tässä käytössä keksi valittamista. SD-kortti kannattaa kuitenkin olla nopea, sillä siinä vaiheessa kun laitteella on vaikka 3x4 raitaa ja 30min tavaraa, äänityksen pysäytyksen jälkeen kone miettii jopa parikymmentä sekuntia jo ennen kuin voi kelata tms, mikä tietysti hieman rassaa.

Jos rahaa ja innostusta olisi, hankkisin heti toisen samanlaisen, sillä näitä voi ketjuttaa USB:llä niin että ne synkkaavat keskenään ja käyttöön saakin 16 inputtia.

Kokeiluluonteisesti kerran tein myös laitteen sisäisillä efekteillä jne. yhden miksauksen, ja se osoittautui myös erittäin helpoksi ja lopputuloksesta sai kompressoreilla jne.yllättävän hyvän kuuloisen.

80-luvulla C-kasetteihin pohjautuvat neliraiturit mullistivat maailmankaikkeuteni, ja tällä kertaa sen tekee Zoomi. Laitteella pystyy - ja tiedän että on myös tehty - aivan täysin kaupallisia julkaisuja ja äänityksiä. Ehkä mikkietuset eivät ole maailman parhaat, mutta ainakin huomattavasti paremmat kuin normaalit Behringerit jne. ja sisäisillä konkkamikeilläkin todellakin äänittää hämmästyttävän laadukasta stereoääntä. Seuraavaksi aiomme kokeilla pyörittää laitetta paristoilla ja kokeilla äänittää akustista matskua jossain todellakin 'keskellä kemää'.

Kirjoittanut deeaa 17.10.2011


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (8 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

JohnnyLee: Hyvä laite digitaalisena mikseritallentimena kyllä, mutta hevimmät vahvistinmallinnukset on aivan luokattoman huonot.
deeaa: Juu, ei se leipäkone ole, vahvistinmallinnokset kelpaa korkeintaan käytettäväksi pikku mausteina.

Yhteensä 2 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle