Muusikoiden.net
31.05.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

20.08.2003: Line6 Guitarport


OSA 1 - GUITARPORT KOTIIN

Vuonna 2002 kesällä hankin ensimmäisen sähkökitarani ja siitä alkoi krooninen halu oppia lisää kitaroista, vahvistimista, efekteistä, soundeista ja tietenkin soittamisesta. Aluksi on vain vaikeaa päättää mitä oikein haluaa kun ei tiedä mistään mitään. Jos ei kuulu mihinkään bändiin on hankala oppia "soittamaan mukana".

Näin lehdessä Line6 GuitarPort mainoksen jossa luvattiin ratkaisu kaikkiin pulmiini. Saisin valikoiman vahvistimia, efektejä, bändin kotiin, tietoa ja oppitunteja. No ei muuta kuin kauppaan kokeilemaan ja hetken päästä tulin kotiin Guitarport mukana. Laitevaatimuksia olivat tietokone jossa DirectX 8.1, 600 MHz ja tarpeeksi muistia.

Guitarport paketti sisälsi kaapelit ja itse laitteen jossa on volume -säädin ja liitännät. Laitteen sisällä on AD/DA muuntimet ja kaiketi jokin signaaliprosessori.

Kaapelit kiinni tietokoneen USB ja line out liittimiin ja vielä yksi kaiuttimiin. Seuraavaksi piti imuroida uusi versio ohjelmistosta koska mukana olevan CD:n ohjelmisto ei toiminut Windows XP käyttöjärjestelmässä. Kun asennuspaketti oli imuroitu asennus sujui helposti ja ohjeet olivat yksinkertaiset ja selkeät. Tämä ei vielä riittänyt vaan jouduin päivittämään itse laitteen firmwaren (sisäisen ohjelmiston).

Kun asennus oli suoritettu niin kitaran piuha kiinni laitteeseen ja ohjelmisto käyntiin. Kaupassa olin jo oppinut että laitteen mukana tulee valmiita soundeja. Valitsin satunnaisesti jonkun ja iskin kieliä.. Soundit yllättivät positiivisesti ja jatkoin niiden kokeilua. Vahvistimien, kaappien ja efektien kanssa leikkiminen sai ajan kulumaan nopeasti.

Seuraavaksi oli aika tutustua "bändi kotiin" osuuteen. Jotta tämä toimisi oli rekisteröidyttävä Line6 portaalin käyttäjäksi ja kerrottava luottkortin numero josta voi veloittaa n. 7 EUR kuukaudessa. Okei, eihän mikään ilmaista ole – pari tuoppia joutuu kuukaudessa jättämään väliin.

Imuroin ensimmäisenä taustanauhana ZZ Top kappaleen Tush. Ensin voi kuunnella koko version jossa on kitara mukana. Samalla voi seurata tabulatuureja ja soitella mukana. Seuraavaksi oli aika antaa potkut Billy Gibbonsille ja ottaa hänen paikkansa. Ladataan tausta jossa ei ole kitaraa mukana. Rumpali antaa tahdit ja antaa palaa. Kele tämähän on hauskaa.

ZZ Top session jälkeen piti tietysti yrittää korvata Clapton ja Hendrix. No täytyy myöntää että tämä olikin vaativampaa kuin edellinen. Sen sijaan Tony Iommi oli vähän helpompi pala :-) Kyseiset herrat alkoivat kiinnostaa ja siihen portaalissa oli oma palstansa josta pystyi tutkimaan heistä lisää tietoa. Samalla kertaa voi sitten imuroida soundeja, taustoja, oppitunteja ja muuta mukavaa.

Sounditiedostot ovat mukava tapa saada vahvistimen nupit oikeisiin asentoihin, oikeat efektit päälle ja säädöt kohdalleen. Näitä voi muokata sen jälkeen oman makunsa mukaan. Kun lopputulos tyydyttää voi ne tallentaa ja jakaa myös portaaliin.

Taustanauhoissa on myös mukana soundit jotka saa säätymään joko automaattisesti kappaleen edetessä tai sitten voi valita itse oman soundin.


OSA 2 - VUODEN KOKEMUKSET

Nyt vuosi myöhemmin täytyy todeta että laite on täyttänyt tehtävänsä. Olen oppinut soittamaan ainakin paremmin ja pysyn noiden taustojen mukana kohtuullisesti. Myös levyjen mukana soittaminen on helpottunut. Laite on antanut mahdollisuuden harjoitella kotona yksinään ja sen avulla voi oppia soittamaan kitaraa.

Heinäkuussa 2003 laite sai uuden ohjelmiston joka toi paljon muutoksia ja parannuksia.

Nyt laitteessa ja ohjelmistossa on seuraavat:

Uusi ohjelmisto vastaa Line6 PODXT mallia.

15 vahvistinmallinnusta tunnetuista vanhemmista ja uudemmista laitteista: Fender, Marshall, Mesa, Vox, muutama Line6 vahvistin ja akustista varten oleva purkki.

14 kaappimallinusta tunnetuista kaapeista kuten: Gibson, Fender, Marshall, Vox, Line6, jne.

Vahvistimet ja kaapit voipi kytkeä toisiinsa kaikilla eri kombinaatioilla. Lisäksi on mahdollista ohittaa kaappiemulaatio kokonaan.

Stomp jossa viisi säröefektiä: Rat, Screamer, Vetta, Facial Fuzz ja Pi Fuzz.

Verb jossa viisi erilaista tila- ja jousikaikua.

Delay jossa digitaali-, analogia- ja putkiviive-efektit.

Modulaattori josta voi valita jonkin seuraavista: Chorus, Flanger, Phaser,
U-vibe, Opto tremolo tai Rotary drum + horn.

Kompressori josta voi säätää gain ja treshold tasoja.

Efektejä voi olla siis päällä kuusi kappaletta yhtäaikaisesti ja ne valitaan yllä mainituista ryhmistä.

Virtuaalinen mikitys jossa mikin voi valita neljästä vaihtoehdosta: 57 on-axis, 57 off-axis, 421 dynaaminen ja 67 kondensaattorimikki. Etäisyyttä kaappiin voi myös säätää. Siis tässä oppi sitten mikityksenkin :-)

Kun on tarve saada kitara vireeseen se onnistuu kromaattisen virittimen avulla vaivattomasti.

Player on ohjelman osa joka pystyy soittaamaan Line6 taustoja, oppitunteja ja muuta portaalin materiaalia. Lisäksi sillä voidaan avata .MP3, .WAV, .AIF ja CD audio tyyppisiä tiedostoja.

Osaan CD -kappaleista löytyy portaalista CD-link joka tarkoittaa sitä että biisi muunnetaan Line6 muotoon ja siihen lisätään kitaran soundimuutoksiin tarvittava informaatio. Elikkä esim. soolon alkaessa saattaapi kitaran taso nousta automaattisesti.

Guitarport on stereofoninen laite ja se osaa jakaa äänen mukavasti kahteen kanavaan. Yhdessä taustan tai muun kappaleen kanssa lopputulos on sama kuin soittaisi PA -laitteiston läpi.

Mitä tehdä jos kitaran mikit ovat helposti häiriöitä keräävät. Ohjelma tarjoaa tähän häiriönvaimenninta. Itse olen todennut että se syö myös soundia joka ei ole hyvä asia.

Midi -polkimen kanssa pääsisi leikkimään myös mukana olevien virtuaalisten WAH ja volume pedaalien kanssa. Siitä mulla ei ole kokemusta kun ei ole poljinta.

Taustanauhat, oppitunnit, soinnut ja tyylinäytteet ovat lisääntyneet portaalissa tasaista tahtia. Taustoja saisi kyllä tulla nopeampaa tahtia mutta niissä on tekijänoikeudet, yms.. jutut hidastamassa niiden tekoa.

Lisäksi on vielä mukavia lisiä kuten sointu- ja asteikkogeneraattorit.

Vuodessa on oppinut ainakin sen että toimiva soundi on toimiva soundi ja niitä ei tarvitse olla montaa jotta voi soittaa erilaisia kappaleita. Muutama perussoundi, niihin pientä säätöä tarpeen mukaan ja se on siinä.

Tämänkaltainen laite/ohjelmisto saa käyttäjänsä jäämään efektiluuppin osaksi ja soittaminen unohtuu kokonaan. Itsellänikin vierähti pitkä aika kunnes pääsin siitä irti ja keskityin taas itse soittamisen opiskeluun.

Soundien laatu ja niiden oikeellisuus verrattuna putkivahvistimiin on se aihe josta voi kiistellä ikuisesti. Oma mielipiteeni on se että kotikäytössä soundit ovat täysin riittävät ja monipuoliset. Putkien dynamiikkaa ja eloisuutta on vaikea emuloida. Lyhyesti sanottuna soundit ovat melkoisen hyvät vaikkeivat vastaa putkisoundia. Omat vertailukohteeni ovat pari omatekoista putkivahvistinta "12X-EL84" ja "12X-EL34" sekä Behringer Blue Devil.


OSA 3 - KENELLE JA MIHIN

Tämä ehdottomasti hyvä laitteisto sille joka aloittelee kitaransoittoa ja tarvitsee vahvistimen ja efektejä kotiin. Aloittelija voi harjoitella kaikkea vahvistimista, kaapeista, efekteistä, säädöistä, mikityksestä, jne.. pienellä rahalla.

Hyvät puolet jatkuvat siinä että taustanauhat, oppitunnit ja muut portaalin materiaali ovat laadukkaita. Tämän avulla voi oppia soittamaan helpommin kuin kirjoja lukemalla koska tässä pääsee soittamaan "bändin" mukana.

Kotona ei voi aina soittaa äänekkäästi joten tässä se onnistuu kuulokkeet päässä vaikka keskellä yötä soundien muuttumatta. Laitteen voi kytkeä mihin tahansa linjatasoiseen vahvistimeen tai laitteeseen.

Edistyneempi käyttäjä voi hyödyntää tätä POD tai V-AMP korvikkeena. Roudauksessa auttaisi kovasti kannettava tietokone jolloin tämä menisi yleisvahvistimenakin varauksella.


OSA 4 - HUONOT PUOLET

Kaikessa on yleensä jotain huonoakin ja myös tässä.

Tarvitset aina tehokkaan tietokoneen laitteen käyttämiseksi.

Tietokoneelle ei pääse kukaan muu kun kitaraa on pakko soittaa paljon kun portaalin kuukausimaksuista pitää saada kaikki irti :-)

Jos lopetat sopimuksen portaalin kanssa niin kannattaa varmistua ettei GP ota enää yhteyttä verkkoon jotta imuroidut materiaalit toimivat.

Portaalin käyttö maksaa 7 EUR kuukaudessa eli täytyy kuluttaa pari tuoppia vähemmän - noh ehkei se nyt niin kovin paljon oikeastaan olekaan.

Formaatti jolla taustat, oppitunnit ja muut tehdään on salainen. Materiaalin kotikutoisuus ei ole (vielä) mahdollista. Olisi aika mukavaa ottaa netistä tabulatuurit, käyttää jotakin rumpuluuppeja, jne.. ja väsätä materiaalia jonka sitten voisi jakaa eteenpäin netissä.

Tämä aiheuttaa helposti riippuvuutta kitaransoittoon. Kun on oppinut käyttämään virtuaalisia laitteita tulee helposti himo ostaa niiden oikeita vastineita myös ja siihen luuppiin ei taida auttaa muu kuin hiekkahoito ;-)

EDIT: Vähän muokkasin vielä...

Kirjoittanut sihvoh 20.08.2003


Arvostelu

3,83,83,83,83,8    (9 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Herra Rapu: Hjuva stoori. Meikälläkin toiminut reeni- ja opetuskäytössä.
sihvoh: Juu, ja jälkeenpäin olen huomannut vielä yhden hyvän puolen lisää. Se bändi ei juo jääkaapista meikäläisen oluita ;-)
sihvoh: Claptonin alkutaival on nyt menossa :-)
Jaaba: no nyt on vajaa vuosi kulunut lisää. Vieläkö on tullut Guitarportia käytettyä? Mites Line6 on jaksanut ylläpitää tätä palvelua?
sihvoh: Kyllä Guitarport on käytössä edelleen, koska sehän vastaa POD XT-mallia. Portaalin on parantunut kaiken aikaa ja on entistä enemmän hintansa arvoinen.
sihvoh: Portaalia voi vilkaista: http://www.guitarport.com -osoitteesta
Juhizz: Itseäkin vähän ketuttaa tuo suljettu formaatti ja maksullisuus + takkuilu sp2 :n kanssa. Soiton tallennus olisi ihan kiva.
sihvoh: Uusi versio2.5 on todella hyvä päivitys
Henaksi: On se vaan näppärä peli. Eipähän tarvii kerrostalokämpässä luukuttaa että saa hyvä saundit. Nauhottelukin onnistuu yllättävän hyvin.
sihvoh: Soiton tallennus onnistuu 100$ maksavan rifftrackerin avulla
Doktor_T: tallennus onnistuu kyllä muutenkin erinäisillä ohjelmilla, portin ulostulosta piuha vaan äänikortin sisäänmenoon

Yhteensä 11 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle