Muusikoiden.net
05.06.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

30.04.2012: 15" bassokaappi Eminence Kappalite 3015 ...


Artikkelia päivitetty 30.4.2012.

Timpuritaitoja on tullut sovellettua useampaan otteeseen rakentamalla ties minkälaista kaiutinta. Tällä kertaa lähdin kokeilemaan bassokaappien rakentelua. Suunnitelmissa oli rakentaa 2x15" kaapinjytky, mutta loppujen lopuksi päädyin kahteen 15" refleksikaappiin roudauksen helpottamiseksi. Lähtökohtana kaapeissa oli kaapin pienin mahdollinen koko, paino ja tietenkin vanha kunnon DIY meininki.


Suunnittelu

Ja eikun piirtopöydän ääreen. Monien kaiutinrakennusprojektien jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että eniten säästää aikaa ja hermoja itse rakennusprosessissa, kun tekee kunnon suunnitelmat. Helpoin lähtökohta on etsiä valmiit projektipiirustukset ja tehdä niitten pohjalta oma versio. Muusikoiden.netin projektikirjastoista bongasin EV:n kaappipiirustukset ja lähdin niistä eteenpäin. Tässä vaiheessa kaiutinelementti piti myöskin valita ja päädyin Eminencen 3015 Kappaliteen. Tässä elementissä hyvää kehutun saundin lisäksi on se että magneettina on neodyneemimagneetti, joka on normaaliin kaiutinmagneettiin verrattuna huomattavasti kevyempi.

Electro Voicen kaappipiirustukset täältä!

Kappaliten thiele-parametrejä ym elementin speksejä täältä!

Kaapin tilavuus simuloidaan WinISD-ohjelmalla, jos haluaa tarkat mitat. Valmistajan sivuilta saatavat parametrit nakkaamalla ohjelmaan tulee eteen käppyrää ja varteenotettavia tilavuuksia kotelolle. Laskentatilavuuden sain aikalailla 80-90 litran välimaastoon ja laskeskellessani EV:n kotelopiirustusten suositustilavuutta pääsin suurinpiirtein samoihin tilavuuksiin. Ainoa suurempi muutos tässä oli suurentaa refleksiaukkoja muutamalla sentillä. Muistakaa ottaa huomioon kotelotilavuuden pieneneminen, jos refleksiaukkojen koko tai pituus kasvaa.

Suunnitteluvaiheessa on hyvä tietää kotelon seinämien vahvuus, rungon profiili (puiden paksuus) ja arvioitu fyllingin tilavuus. Suljetussa kotelossa fyllinkiä tyrkätään kotelo lähes täyteen, mutta refleksiviritetyssä pömpelissä riittää kun laittaa seinämiin jonkun verran. Eli tässä projektissa en laskenut fyllingin tuottamaa tilavuuden muutosta mukaan ollenkaan. Täyte kasvattaa teoreettisesti kotelon tilavuutta, kun ääni kulkee siinä hitaammin kuin ilmassa.


Runko- ja levyrakenne

Materiaaleista voidaan olla montaa mieltä. Useammat kaiutinkaappi valmistajat tekee pöntöt koivuvanerista (birch plywood) tai joissain näkee filmivaneriakin (marine plywood). Materiaaliksi kannattaa valita tiivistä ja vetokestävyydeltään jäykkää levyä, minimissään 15mm paksua.

Levyrakeeksi hommasin sopivilla työsuhde-eduilla Starkilta 19mm koivuvaneria. Levykoko rakennuslevyissä on lähes aina 2440x1220mm tai 3000x1220mm. Näihin kaappeihin meni yhteensä puolitoista levyä. Starkilla on ympäri Suomen semmoinen meininki, että koivuvanerit (sekavaneriksi nimitetään) saa ostettua neliömääräisesti, mutta havuvaneria hommatessa täytyy ostaa koko levy. Havuvaneria kannattaa kaappiprojekteissa välttää, jos haluaa olla 99% varma että vanerin kerrokset ei irtoa liimauksistaan ja ala rämisemään aikaa myöten. Jos haluaa päästä helpolla, niin Starkilta löytyy myös sahauspalvelu. Noniin se siitä mainostamisesta.

Runkorakenne koostui 25x50 karkeasta sahatavarasta. Runkoon sahapinta käy mainiosti, mutta höylättyäkin saa käyttää. Sahapintainen on vaan huikeasti paljon halvempaa. Jos haluaa mennä minimibudjetilla, niin tässä on myös yksi "säästämisen kohde". Puuta myytiin 6 metrin salko kerrallaa, eikä hinta päätä huimaa.

Levyjen ja runkopuiden kiinnittämiseen tarvitaan liimaa, puuruuveja/mitä tahansa ruuveja ja sopivat työvälineet. Jos käytät pelkkää liimaa, niin muista hommata myös puristimia. Ruuvit toimi tässä tapauksessa puristimina.


Kotelotarvikkeet

Thomannilta löytyy monipuolinen valikoima kaikenlaisia kahvoja ja liittimiä. Ihan halvimpia muovikahvoja en suosittele ostamaan, sillä niistä voi pitemmän ajan tulla surku niiden todennakösimmin särkyessä. Metallia vaan niin kestää!

Kaapeissa on käytössä Adam Hall merkkisiä metallikahvoja, metallisia kulmasuojuksia ja liitäntäpaneelin, joka oli myös metallia. Liitäntäpistokkeiksi Neutrikin Speak-On liittimet tai TRS-liittimet. Ne eivät ole metallia vaikka kuinka haluaisi. Tarkoitus oli laittaa molemmat näihin, mutta ostin vääränlaiset TRS-liittimet niin nyt mennään pelkillä speakoneilla.

Verhoilumateriaalia mietin pitkän aikaa ja tässä vaiheessa budjetin ollessa aika tiukilla, piti etsiä vähän huokeampia materiaaleja. Tolex olisi paras ja komein vaihtoehto, varsinkin kun hommasin uuden oranssilla tolexilla vuoratun bassonupin. Markbass käyttää kaapeissaan mustaa verhoilukangasta. Rautakaupoissa myydään maanrakennuskangasta, joka on lähes samaa materiaalia mutta hieman ohuempaa. 20m2 matto maksoi muistaakseni 12,50e.

Kaappien alle hommasin vielä pyörät, ettei tarvihe kaappeja paljoa kanniskella. Kannattaa hommata sitten tarpeaksi isot pyörät. Kuvissa olevat pyörät on liian pienet ja tähän asti niistä onkin roudatessa hajonnut yksi.


Tavaroiden tilaaminen

Elementtejä ostaessa Suomessa markkinat ovat suhteessa pienet katsottuna Eurooppaan päin. Thomann on kaikille musiikkitavaroitatilaaville itsestäänselvyys, mutta sieltäkään ei ihan kaikkea löytyny. Kappaliten 15" bassoversioita on tuo perinteinen 3015 A ja sitten 3015 LF. Thomann myi pelkkää jälkimmäistä, joka toistaa pääosin matalia taajuuksia joten piti etsiä A-versiota muualta.

Ebaysta löytyi saksalainen musiikkifirma Heba Sound, jolla sattui olemaan kaikki Eminencet -20%. Tilaus hoitui sähköpostilla jossa sai samalla varmistettua postikulut Suomeen. Kulujahan tuli huikeat 20¤ ja paketti saapui kotiovelle asti.


Työkalut

Tässä projektissa käytetyt työkalut:

-Pöytäsirkkeli
-Akkuporakone (mielellään kaksi)
-Pistosaha
-Porakoneen teräsetti
-Keskipakohiomakone
-Karkeaa Hiomapaperia
-Niittipyssy


Lisäksi jos löytyy niin jyrsin + pyöristävä terä ja suorasti leikkaava terä on plussaa. Pyöristävällä saa kätevästi reunat ja nurkat tasasen pyöreiksi ja suorasti leikkaavalla terällä saa tehtyä millintarkan aukon elementille. Lisäksi saa tehtyä elementin upotuksen, jota tässä projektissa ei tämän laitteen puuttumisen takia tehty ollenkaan.


Rakentaminen

Yhden pöntön ehin tässä vaiheessa jo koota ilman kameraa, mutta toisen pömpelin rakentelu tuli ikuistettua aika hyvin. Saumoissa kannattaa käyttää reilusti sitä liimaa ja tiiviyden kannalta pyyhkikää ylimääräset tursokkeet pois. Ruuveissakaan ei kannata säästellä, kun kyseessä on bassokaappi, eikä hifikaiutin, niin ei tarvitse erikseen irroitella ruuveja pois ja täyttää pakkelilla. Ruuvit jätin rakenteisiin ja hyvin ovat pysyneet.

Kasaus alkoi pohjalevystä, jonka päälle aloin pikkuhiljalleen latomaan refleksiaukon runko-osia ja levyn palasia. Kun kotelon vaippa on kasassa, niin lopuksi kiinnitetään takalevy ja etulevy.


Jälkiviisasteluja

1) Kulmien pyöristys tehkää tarkasti, niin että kulmasuojus asettuu hyvin paikalleen ja se kangaskin mahtuu vielä sinne alle taittumaan. Työmaalle kannattaa ottaa mukaan yksi suojus, jolla hitusen mallailee. Ite joudun vasaroimaan kulmapaloja, että meni hyvin kohilleen ruuvien vääntäessä kuprulle.

2) Elementin aukkoon lisätkää muutama milli pelivaraa ja itse etulevyyn myös päällysteen saumavaraa. Toisaalta mikäli saat menemään levyn paikalleen, niin mikäs siinä. Itsellä se oli just eikä melkein, kun sai vasaralla takoa levyn kiinni.


Loppusanat ja post-twiikkailut

Oikein mukava proggis kaikinpuolin. Pöntöt sain kasaan suurinpiirtein reilussa kahdessa päivässä. Testiin pöntöt pääsi heti viikon päähän reeneissä ja potkivat oikein maukkaasti! Kaappeja kannattaa hieman sisään ajaa ennen kovempaa luukutusta. Etuverkot jäi kiinnittämättä kaappeihin, joten siinä on vielä post-rakentamista.

EDIT: 30.4.2012 - Kaappeihin on tulossa päivitystä tulevan kesän aikana. Muutoksia tulee olemaan kangaspäälystyksen vaihto liimattavaan tolexiin ja etukankaiden/verkkojen asentaminen. Lisäksi pyörät vaihdetaan isompaan kokoon. Kaapeista puuttuu kokonaan ylä- ja alipäästö suotimet, joten semmoiset elektroniikat lisäillään vielä.

EDIT: 3.4.2012 - Kaiuttimen linkki vaihdettu toimivaksi.


Linkkejä

-Projektipalstan sivu.

-Tarkempi kuvasarja Picasassa.

Kirjoittanut strat0caster 23.09.2010

            640×480  -  53 kt.

640×480  -  38 kt.

432×576  -  40 kt.


Arvostelu

4,54,54,54,54,5    (17 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

wildcat: Tämä artikkeli on parasta A-ryhmää !
jaripat: Hyvä juttu ja helkutin hyvä kuvasarja. Oliko tuo refleksiputkisto laskettu vai kopioitu myös? Sehän pitäisi aika tarkkaan suunnitella. Itsellä vähän vastaava rojekti kesken. 2 x eminence basslite 12" yhteen kaappiin. Odotukset korkealla...
strat0caster: Putken laskin tarkalleen WinISD proolla. Siinähän voi muotoilla aukon kokoo mielin määrin, ainoo että tarkastaa mitenkä lujaa ilma liikkuu putkessa, ettei ala pöhisemään :)
strat0caster: Tai siis putket. Laskentahan on kahdelle putkelle, mutta tuossa ohjeessa on tuon kolmannen putken variaatio. Kannattaa katsastaa.
Gabe: Mukavaa luettavaa :)
Dropped C: Erittäin hyvä "Boogie"! Kuulostaa varmasti just parhaalta noi skobet.
Seba: Hyvä artikkeli. Pikku korjaus vaan, sekavaneri on vain pintaviiluiltaan koivua, sisältä havua, siksi seka-nimi. Koivuvaneri taasen on kauttaaltaan koivua. Nysv nysv ;) Mutta hyvä meininki.

Yhteensä 7 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Elektroniikka ja soitinrakennus

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle