Muusikoiden.net
31.05.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

21.02.2010: Sähkökitaran ja -basson puhdistaminen


(aiheesta kun ei ollut vielä artikkelia, ajattelin sellaisen väsätä, jos tämä projekti jollekulle sattuu hämärän peitossa olemaan; samasta syystä ohje on myös varsin seikkaperäinen).

Kitara/basso on suhteellisen kallis värkki, mutta oikein hoidettuna ja hyvin pidettynä myös varsin pitkäikäinen sijoitus. Hoito ei ole salatiedettä, ei vie järin suuria määriä aikaa eikä ole myöskään kovin työlästä. Tarvikkeetkaan eivät ole järin suuri investointi.

Tämä artikkeli on oma tapani hoitaa ko. homma, joku muu tekee sen toisella tavalla; sitä "ainoaa oikeaa" tapaa ei kai taida edes olla. Mieltymyskysymys, kaiketi. Olen jakanut tämän eri työvaiheisiin, joita joko noudattaa tai sitten ei, täysin oma valinta. Lisäksi vaiheita voi oikoa, jos sille tuntuu.

Asiaan!

Projektiin tarvitset:

Puhdistusaineet:
- Käsitiskiaine (halvin malli toimii oikein hyvin)
- Otelautaöljyä
- Plediä (tai vastaavaa)

Puhdistustarvikkeet:
- Vanupuikkoja (halpamallit toimivat hyvin)
- Hammasharjan
- Rättejä (mielellään nukkaamatonta kangasta, itse käytän mikrokuituliinoja)
- Herkkäihoisille kumihanskat (apteekista saatavat lateksihanskat on hyväksi havaittu)

Lisäksi:
- pari lasia/purkkia (pesuainevedelle ja tarvittaessa öljylle)
- pyyhe/isokokoinen kangas (työtason peittämiseen, työtaso ei niin pahasti kastu ja soitinkaan ei naarmuunnu/kolhiinnu)
- työkalut kielten irroittamiseen ja ruuvien yms. kiristämiseen
- Öljyä (mieltymyksen mukaan, itse käytän rypsiöljyä, vaihtoehtoisesti aseöljy, WD-40 tms. toimii myös)

Tässä vaiheessa on hyvä muistaa pari seikkaa:
- Soitinhan useimmiten koostuu puusta, metalliosista ja sähköosista, jotka eivät liiemmälti kosteudesta pidä, eli nesteiden kanssa ei kannata lutrata; pienillä määrillä pärjää oikein hyvin.

- Kannattaa aina huomioida soittimen pintamateriaali. Miedot puhdistusaineet (tästä syystä käytän käsitiskiainetta) yleensä toimivat pinnalle kuin pinnalle, sama homma Pledin kanssa. Jos on yhtään epävarma aineiden soveltuvuudesta soittimen pinnoille, otetaan selvää pintamateriaalista ja luetaan puhdistusaineiden tuoteselosteista mille pinnoille mitäkin ainetta suositellaan. Epätietoisuuden iskiessä soitinliikkeet ovat hyviä tiedonlähteitä; lisäksi liikkeistä useimmiten löytyy soitinten puhdistamiseen tarkoitettuja aineita ja välineitä, jos tämän ohjeen aineiden käyttäminen hirvittää/arvelluttaa.

Vaihe 1: Työtason suojaaminen, kielten poistaminen ja enimmän lian poisto

Työtasolle levitetään pyyhe tai muu kangas (voi tietysti käyttää myös sanomalehtipaperia, sen kanssa tosin varovaisuutta, sillä moni paperi päästää kostuessaan mustetta, ja ne tahrat on yleensä varsin vaikeaa saada irtoamaan kun ne kerran jämähtävät), ja soitin siihen päälle. Kielet irrotetaan (pihimpi keittää kielet ja ottaa ne varakieliksi, murhamies käyttää pianolangan asemesta, käsistään kätevä tekee niistä persoonallisen himmelin jne.) ja hammasharjalla harjaillaan enin töhkä pois tallasta. Tämän jälkeen liina käteen, ja irronnut töhkä ja pöly pyyhkäistään bodystä ja kaulalta.

Vaihe 2: Metalliosien öljyäminen ja yleinen kiristely
(tätä vaihetta ei ole pakko tehdä ellei halua)

Otetaan purkkiin pieni määrä öljyä (yleensä teelusikka tai pari riittää, WD-40:n voi suihkauttaa suoraa kohteeseensa). Löysätään haluttu ruuvi/mutteri, sivellään vanupuikolla öljyä kierteisiin, ja ruuvataan varovasti kiinni öljyn levittämiseksi kierteisiin tasaisesti. Toistetaan sama niiden ruuvien/mutterien kohdalla jotka soveliaaksi katsotaan. Ylimääräiset öljytahrat pyyhitään rätillä pois.
Tarkistetaan että potikat, mikkivalitsimet, hihnalukot ja virityskoneisto on kunnolla kiinni, tarvittaessa sopivalla työkalulla varovasti kiristellään mutterit ja ruuvit.

Vaihe 3: Kaulan puhdistaminen

Kaula on kitarasta se alue, joka kerää itseensä eniten töhkää. Soittaessa (etenkin keikkailevilla yksilöillä) sormista tarttuu otelautaan ja kaulan taakse rasvaa, hikeä ja kuollutta solukkoa, joka on suotavaa saada irti soittimesta. Otelaudan puhdistaminen myös lisää uusien kielten ikää, puhtaasta otelaudasta ei hirveämmin niihin töhkää tartu.

Otetaan lasiin/purkkiin kädenlämpöistä vettä (pari desiä), ja sekoitetaan siihen muutama tippa käsitiskiainetta. Hammasharja lasiin, taputellaan enimmät nesteet pois, ja harjataan otelautaa pari nauhaa kerrallaan. Harjauksen jälkeen kuivataan rätillä nauhat ja huljutellaan hammasharjaa pesuainevedessä. Tätä toistetaan kunnes otelauta on käsitelty kokonaan.

Otelaudan öljyäminen on aina hyvä ajatus, otelautaöljyt kun kosteuttavat ja suojaavat otelautaa, eli pidentävät sen käyttöikää.
Vanupuikko dipataan otelautaöljyyn, pyyhitään ylimääräinen öljy pois pullon reunaa vasten, ja levitetään vanupuikolla parille nauhalle kerrallaan. Öljy hangataan puuhun kuivalla rätillä (tähän kannattaa ottaa erillinen rätti), ja prosessia toistetaan kunnes koko otelauta on käsitelty.

Kaulan takapuolelle otetaan taasen hammasharja, dipataan pesuaineveteen, ja harjataan töhkä pois, jonka jälkeen pinta kuivataan. Huom! Jos satut kuulumaan niihin soittajiin, jotka hiovat kaulan takaa lakan pois, kannattaa käyttää mahdollisimman kuivaa hammasharjaa. Pieni kosteus ei yleensä mitään suurempaa vahinkoa tee, mutta varovaisuus ei ole koskaan pahasta.
Tämän jälkeen suihkutellaan Plediä (tai korvaavaa tuotetta) pariin kohtaan kaulan takaosaan (sitä ei hirveästi tarvitse, pari suihkausta riittää yleensä koko kaulan mitalle), ja hangataan aine kaulaan kuivalla rätillä.

Vaihe 3: Bodyn puhdistaminen

Homma hoituu pitkälti samalla tavoin kuin kaulan takaosan puhdistaminen. Jos pesuainevesi näyttää synkälle, sen vaihtaminen on suotavaa. Hammasharja pesuaineveteen, enimmät nesteet pois, harjataan töhkät irti (itse harjaan kolmanneksen bodystä kerrallaan) ja kuivataan rätillä. Mikkien ja metalliosien ympärillä kannattaa olla varovainen, ettei sitä nestettä pääse kertymään mikkien tahi tallan koloihin, eli noilla alueilla mahdollisimman kuiva harja.
Tämän jälkeen Pledi käteen, pari suihkausta ympäri bodyä ja hangataan kuivalla rätillä aine pintaan. Sama toistetaan bodyn takapuolelle.

Ja homma onkin sitten siinä. Helppoa ja yksinkertaista, tuloksena on puhdas ja iloinen soitin (joka myös näyttää hyvälle).
Itselläni hommaan menee kielten irroituksesta viimeisen vaiheen loppuun alle puolen tuntia, eli hirveän pitkä projekti ei kyseessä ole. Ja kun sen toistaa aina kielten vaihtamisen yhteydessä, pitäisi soittimen pysyä varsin hyvän näköisenä varsin pitkään.

Toivottavasti tästä nyt jollekulle iloa oli.

-Kaiz

Kirjoittanut Blindmansvision 21.02.2010


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (27 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

samuxul: Hyvä kirjoitus, mutta Beefheartia lainaten "DON'T WIPE THE SWEAT OFF YOUR INSTRUMENT You need that stink on there. Then you have to get that stink onto your music."
Herra Melankolia: Mitä tää pledi on?
FrozenMelody: Pakko pistää tästä: Itse kun tuossa päiviä sitten puhdistelin, pistin "säästösyistä" mikrokuitulinaan 4 osaan. Ja hox, kappas kappas, se meni aivan tuhannen säpäleiksi kitaraa putsatessa. Siitä irtosi ikäänkuin pieniä kangaspalloa, että KYLLÄ käyttäkää ...
FrozenMelody: ...useaa liinaa mieluummin kuin yhtä tuhannen palasina,. ; ) ! Hyvä artikkeli!
kohtala: hyvä artikkeli kiitos
Blindmansvision: Pledge, eli tuttavallisemmin Pledi (pääsi lipsahtamaan itse tekstiin väärällä nimellä, pahoitteluni) on sitä joka kaupasta saatavaa huonekalujen käsittelyyn (puhdistus ja kiillotus) käytettävää ainetta.
ava69: ...tuohon tekstiin vielä lisäksi nauhojen kiiloitus!
ava69: honkkarista/vastaavasta halpa dremel multi(kopio) ja esim. autosol metallin hionta tahnaa... Teippaa otelaudan huolellisesti ja surruutta nauhat kiiltäviksi niin hyvä tulee!! XD
Confidentum: Hokasin, että jos sanan kitara tilalle laittaa sanan kitaristi tai basisti, niin melkolailla samoilla ohjeilla pärjää
DivineDistraction: Selvästi soitintaan rakastavan henkilön artikkeli. Näiltä kavereilta voi ostaa niitä TODELLA hyviä käytettyjä kitaroita. Minä ainakin ostan!! ;)
medsta: Hyvä artikkeli -otelaudan nauhat saa kätsysti kiillotettua teräsvillalla hangaten..
OGW: Tiedä sitten kannattaako tuonne nauhauriin mennä hirveästi hammasharjalla tunkemaan pesuvettä. Aikamoiset töhnät saa otelaudasta irti vaikkapa zippo-bensaan kastetulla rätillä. Sen jälkeen voikin öljytä, liika öljyämistä vältäen, otelaudan millä öljyllä...
OGW: ... sitten on tottunutkin öljyämään.
Ippei: Ihan asiallisia juttuja, mutta itse kyllä välttäisin Plediä ja saippuavedellä puhdistamista. Mielestäni mikrokuituliina kevyesti kostutettuna on riittävä moneen hommaan.
Blindmansvision: Kuten sanottu, jokainen käyttää sitä mitä haluaa. Ittellä ei oo kyllä ollu mitään ongelmia, vaikka oon kaikki kitarani puhistanu näin. Voihan sitä toki ostaa kalliimmatkin puhdistusaineet jos haluaa, eihän sitä kukaan kiellä.
alembic99: Älkää missään nimessä käyttäkö plediä kitaroiden/bassojen pintaan. Pilaa soittimen lakkapinnan takuuvarmasti. Itse käytän Fenderin puhdistustuotteita ja toimii!
guitarmonkey: Plediä olen kokeillut pari kertaa kitaran kaulaan, enkä voi suositella. Aluksihan tuo on liukas mutta sitten menee käytössä tahmaiseksi. Tuskin Pled lakkapintaa pilaa, koska se on tarkoitettu lakatulle puulle muttei mitään käytännöllistä.
veltto: Kokeilkaapa VIOL jousisoittimien puhdistus/kiilloitusainetta. Korjaa myös samalla pienet pintanaarmut. Pikku pullo riittää pitkään. Paras tähänastisista. Soitin Laineelta ja T-kaupasta saa, alle 10¤/plo

Yhteensä 18 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Soittaminen

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle