Muusikoiden.net
22.05.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

28.07.2003: Behringer DSP2024P Virtualizer Pro


Yleisvaikutelma:

Saapuipa T-kaupasta tämä multipaavo hintaan 155€. Ensimmäiseksi voitaisiin sanoa, että hinta ainakin on kohdallaan ja näin pikaisen koeajon jäljiltä voinen sanoa, että tämähän on helkkarin hyvä laite hintaisekseen! Paljon olin kuullut puhetta Behringerin kohinasta ja köyhistä reverbeistä, mutta näyttänee siltä, että näissä uudemman sukupolven Behringereissä kyseiset ongelmat ovat kadonneet. Kohinaa ei kuulu juuri lainkaan, vaikka käytössä oli balansoimattomat piuhat. Reverbit eivät minusta olleet lainkaan hullumpia, vaikka ennakkotiedot antoivat muuta olettaa. Palataan tähän kuitenkin myöhemmin.



Käyttö:

Ensmmäisenä pitänee sanoa, että neljän merkin LED-näyttö on suorastaan typerä oivallus. Kymmenen euron lisäpanostuksella olisi saatu 2x16 LCD-näyttö, joka olisi paljon mukavampi käyttää, kun ei tarvitse aina olla ihmettelemässä, että mitä parametria tässä oikein säädetään (näyttöön tulee kyllä jokin henkevä neljän merkin lyhenne, joka aiheuttaa hieman rassaavaa arvuuttelua) ja presetitkin olisi voinut nimetä. Ei voi kuin ihmetellä tätä LED-viirtelmää. Muuten editointi on ihan helppoa, kun tutustuu systeemiin viiden minuutin ajan. Jokaisessa efektissä on kuusi säädettävää parametria, joten tältä osin kaiken tarpeellisen saa säädettyä mieleisekseen ja presettien haku/tallennus on helppoa.



Efektit:

71 efektialgoritmiä tarjoavat hyödyllisiä ja ei-niin-kovin-hyödyllisiä herkkuja.

Aloittakaamme kaiuista:

Kaikuvalikoima on varsin kattava halleista plateihin ja studion kautta reverse gateen. Eri algoritmeja tällä sektorilla löytyy 12 kappaletta. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, laatu on varsin hyvä. Ei aivan mikään kristallinen miljoonakaiku, mutta hintaluokassaan erinomainen. Kaiut eivät pistä korvaan ja kuulostavat varsin miellyttäviltä. Kaiuista suuri plussa.

Viiveet:

Delay-valikoimasta löytyy kaikki kestosuosikit, eli stereo delay, tape echo ja ping pong. Viiveet säädetään millisekuntipohjalta ja niinpä jäinkin kaipaamaan MIDI-kelloajoitusta. Nyt joutuu taas laskimella näpyttelemään. Jokaisessa viiveessä on säädettä HP ja LP + feedbackit ja muu tarpeellinen hässäkkä. Viivesetti sisältää itseasiassa kaikki tarpeelliset viiveet ja ominaisuudet, mitä tarvitsee. Erityinen suosikki on nauhakaiku. Viiveistäkin pitää antaa plussaa.

Modulaatio ja pitch shifter:

Chorus ja flanger ovat varsin mainiot. Ei nyt ihan analogikollegoiden tasolle yllä, mutta ajavat asiansa varsin mallikkaasti. Phaser oli aika köyhän-miehen-phaser. Vihelsi vain ja phaserille tyypillinen leveys ja läskiys oli unohtunut aavikon yöhön. Leslie-simulaatio oli varmaankin jonkinlainen Behringerin henkilökunnan sisäinen vitsi. Se oli suorastaan järkyttävä. Mihin tahansa se simulaatio koski, kuulosti paskalle. Siis eräänlainen Midaksen kosketus. Pitch sifter on vuorostaan sarjaa ei-niin-kovin-usein-tarvittava. Varsin lahjakkaasti kylläkin toimii, kun pudotetaan sävelkorkeutta. Lähes flanger-/chorus-vapaa lopputulos. Ylöspäin nostettaessa tilanne on sitten toinen ja mukana tulee vibraattoa ja muuta pienilläkin korotuksilla. Kyllähän tästä efektistä joku death metal -karjuja tai kikkelihevimies jotain hyötyy. Vibrato toimi miten toimi. Ei nyt kovin lositavasti, muttei huonostikaan. Tremolo nyt ei voi toimia kuin hyvin.

Dynamiikka:

Kompura-/limitteri-/gate-sektori oli ihan jees ja toimi niinkui pitääkin. Expander teki taas jotain ihmeitä signaalille usein lähes poistamalla bassotaajuudet ja lisäämällä diskanttia. En ole vielä kovin tarkkaan tähän efektiin tutustunut, mutta vaikutta varsin turhalta. En sitten tiedä miten toimisi vaikkapa rumpujen kanssa. Ultramizer, tuo masteroinnin apuväline, toimi niinkuin ultramizerin pitääkin. Pieninä annoksina ihan toimiva kapistus. Wave designer olikin sitten hieman oudompi laitos. Jonkin sortin automaatti-envelope.

Psykoakustiset:

Läjä masterointihilavitkuttimia. Ihan toimivia laitoksia. Parantaavat joitain soundeja huomattavasti ja antavat hieman lisäpotkua ja stereo imager antaa mukavasti leveyttä soundiin kuin soundiin.

Filter/EQ:

Filtterit olivat nyt sellaisia köykäisiä teoksia. Muovi ja kihnaus olivat avainsanoja filttereitä testattaessa. Vähän laihahkoa toimintaa. Parametrinen EQ ja graafinen EQ toimivat kuten pitääkin.

Säröt ja vahvistinsimulaatiot:

Säröt olivat perinteistä multipaavotasoa. Ei mitään maailman herkullisimpia säröjä. Parempi siis jättää särötys analogisäröille. Kitaravahvistin- ja kaiutinsimulaatioista nyt on vaikea sanoa mitään, kun en kyseisten laitteiden kanssa ole ollut juurikaan missään tekemisissä. Lienee samat algoritmit kuin V-Ampeissa. Ring modulator on täysin turha efekti ja lofi-efekti on todella harvoin tarpeellinen.

Erikoisefektit:

Vinylizer lisää vinyylin rahinaa ja pauketta. Varsin turha siis. Sampleri oli taas ihan käsittämättömän turha. Voi nauhoittaa pari sekuntia jotain pätkää ja sitten soitta sitä. Mihin hittoon sitä tarvitsee? Vocoderia en ole vielä ennättänyt testaamaan, mutta eiköhän tuo toimi kohtalaisella tasolla, kun toiseen kanavaan syöttää saha-aaltoa. Voice canceler poistaa siis stereosignaalista mono-äänen, eli useimmiten laulun. Tämä toimi yllättävänkin hyvin joissain kappaleissa. Tarpeellisuudesta en sitten tiedä. Ehkä karaokeharrastusa edesauttamassa. Resonator taas kuuluu turhiin efekteihin. Kihinää ja vinkumista. Ei kiitos.

Yhdistelmäefektit:

Tässä siis on kahden eri efektin yhdistelmiä (jokin efekti + reverb tai jokin efekti + delay). Efektien säädöt on puolitettu (kolme parametria per puolisko), mutta toimivat varsin hyvin esim. laulu-/kitaraefektoinnisa.



Loppuyhteenveto:

Hintaisekseen tarjoaa varsin kattavan ja hyvälaatuisen efektiarsenaalin. Reverb- ja delay-koneena erinomainen ja kyllähän tuo masteroinnissakin on hyvä apuri. Mainettaan parempi kone. Vielä kun saisi editori- ja arkistointisoftan, kuten V-Ampeissa.

+ Hintaluokassaan erinomaiset kaiut.
+ Viiveet. Erityisesti nauhakaiku.
+ Erinomainen hinta/laatu-suhde.
+ Editointi kohtalaisen helppoa...

- ...mutta parametrien säädössä täytyy lotota, koska...
- laitteessa on neljän merkin älynväläys LED-näyttö.
- Presettejä ei voi nimetä.
- Ei kellotusta viiveissä.

Behringer DSP2024P Virtualizer Pro saa Amatson Booksin rujossa arvostelussa neljä krookusta viidestä.

Kirjoittanut Juho L 28.07.2003


Arvostelu

3,23,23,23,23,2    (4 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

Ei kommentteja. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle