Muusikoiden.net
04.06.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

01.04.2008: Alkuperäiskokoonpano ääniä tallentamassa...


The following takes place between 29.2 and 3.2.2008...

Kello 11:00 pakkasin auton ja lähdimme tienpäälle, siis minä ja jälkikasvuni. Ensimmäinen etappi oli Espoonlahti-Hyvinkään josta poimimme äänittäjä-Karin mukaan sekä mielettömän läjän tavaraa kyytiin. Tiedoksi, Seat Leon on äärimmäisen tilava auto. Olin täsmällinen kuin aina ja olin Karia noukkimassa tasan klo 12:00, kuten olimme sopineet. Kamat autossa suuntasimme nokan kohti valtatietä 25. Matka Mäntsälään sujui venäläisen rekan perässä, kunnes kolme kilometriä ennen moottoritien liittymää pyyhkäisin rekasta ohi. Motarista nautimme ja maisemat vilistivät ohi reilun 120 kilometrin tuntivauhdilla. Pysähdys Tähtihovissa, pullaa, kahvia, tenavalle limpparia ja karamellia, homma on siinä, takaisin motarille. Seuraava pysähdys: Vaajakosken ABC. Tenava jää viikonlopuksi mummolaan ja me jatkamme Karin kanssa kohti ”studiota” ja suuntaamme ysitielle kohti Kuopiota. ”Lujaa valtatiellä yhdeksän kromi soi, bensa palaa, ratissa istuu hän” ja sitä valtatietä riittää Suonenjoelle asti. Taas pysähdys, kauppaan… ruokatarvikkeita, makkaraa, pihvejä ja olutta, eiköhän näillä yksi demo saada purkkiin. Viimeinen 50 kilometriä ajetaan pikkuteitä pitkin. Liikennettä on vähän, mutta yksi paikallinen kylähullu nähdään matkalla.

Perillä… kello on vähän yli viisi. Loistavaa!!! emmekä ole edes viimeisiä, vaan pariskunta Kostiaista saamme odottaa vielä tovin.

Nyt ollaan luonnossa ja luontokin toivottaa meikäläisen välittömästi tervetulleeksi: Päätän tyhjentää itseäni hieman tien poskeen. Toimituksen aikana tietä pitkin viipottaa pieni vaivaispäästäinen. Se tulee kohti ja alkaa haistella meikäläisen kenkiä ja päättää lähteä kiipeämään jalkaa pitkin ylös, lahkeen sisäpuolella. Tulee hivenen kiire ravistella ko. toimitus loppuun ja ravistella mokomakin metsäneläin pois lahkeesta. Tästä sisuuntuneena aloitamme kamojen pystytyksen.

Tapsan mökki on loistava äänitystarkoitukseen. Kolme huonetta ja keittiötupa. Yhteen huoneeseen tarkkaamo ja piano, yhteen rummut, ja yhteen kontrabasso. Piuhoja ja mikkejä sinne tänne ja meillä on studio valmis. Loistavaa taas!!! Kello on yhdeksän ja meillä on tsekit tehty ja voimme aloittaa äänittämisen jo perjantain puolella. Alkuperäinen tarkoitus oli aloittaa soitto vasta lauantai-aamuna, joten olemme hyvin aikataulusta edellä ja jää enemmän aikaa ryssiä homma lauantaina.

Eka biisi ”Hiusneula”. Eka otto menee hyvin mutta kokeilemme vielä uudestaan joka onnistutaan tyrimään, kolmas otto ei ole sen parempi. Tällävälin on kuitenkin tapahtunut jotain mystistä: ensimmäinen hyvä otto on kadonnut bittiavaruuteen, joten ei muuta kuin uutta soittoa. Viisi ottoa ja ”Hiusneulan” pohjat on purkissa. Tämän jälkeen päätämme pitää pikku tauon ennen kuin yritämme uutta biisiä narulle. Ruokatauon jälkeen olo on varsin rento, mutta vaadin että vedetään vielä yhdet pohjat, koska on niin hjuva fiilis…

Toisena työn alle ”Jos mä en ois koskaan ollut kännissä” aka. ”Kännilaulu”. Toinen biisi keinuvaa shufflea. Eka otto menee mainiosti mutta kuuntelussa huomaamme, että bassari on kadonnut jonnekin. Eihän biisiä ilman bassaria voi nauhoittaa, joten uutta matoa koukkuun ja kolmen oton jälkeen ”Kännilaulukin” on tallessa Karin kovalevyllä.

Kello lähentelee kahtatoista, joten päätämme kömpiä yöpuulle. Ensin vain patjat lattialle ja makuupussit esiin. Eihän uni tietenkään heti tule silmään vaan turinoimme ja tarinoimme muutaman oluen voimalla jonkin aikaa, ennen kuin nukkumatti löytää tämänkin asumuksen täältä metsän siimeksestä.

Yöllä on pimeää ja uni maittaa. Ensimmäisen herätyksen koen klo 6:45 kun Plösö-Hemmo lähettää tekstarin: ”Kuis pellit rulettaa?” Saatana, 6:45 saattaa olla perheenisälle normaali herätysaika, mutta meille se oli vielä yötä… Hieman vaille kahdeksaa melu ja kolina mökissä nousee sellaisiin mittoihin, että lienee parempi nousta ja kömpiä aamupalalle.

Aamupalan jälkeen hikikarpalot nousevat äänittäjä-Karin ja Teijon otsalle kun ProTools –äänityssofta päättää olla käynnistymättä. Hetken tietokonepainin jälkeen Kari ottaa selkävoiton Macistänsä ja äänitykset voivat käynnistyä.

Massu täynnä rumpusetin ääreen. Hillitöntä lämmittelyä ja paukuttelua. Aamun eka biisi: ”Almagest”, pariminuttinen folk-punk-pläjäys. Ekalla purkkiin ja seuraavaan biisiin.

Neljäs biisi ”Menthol”, ei vain jotenkin tunnu lähtevän. Joten päätämme soittaa välissä hempeän balladin nimeltä ”Sorsa”. Kaksi ottoa ja ”Sorsa” on pannulla…

Tällä välin ”Menthol” on jotenkin onnistunut löytämään muotonsa, joten sen kimppuun. Yksi otto ja heti kuulostaa hyvältä, vaikka biisi onkin taas keinuvaa shufflea. Biisiä on useasti soittanut rummuilla myös Teemu, joten otamme myös hänen näkemyksensä biisistä talteen. Tämän jälkeen arvovaltainen raati: Kari ja Tapsa vetäytyvät tarkkaamo-huoneeseen kuuntelemaan kahta versiota kappaleesta. Muutaman minuutin kuluttua Tapsa tulee ilmoittamaan: ”Harrin versio voitti, tästä jatketaan”. Hienoa, pohjat on purkissa. Voimme aloittaa päällekäisäänitykset.

Rummuista lähtevä mökä on tallessa, joten setin voi purkaa pois ja laittaa tilalle kitaran äänityspisteen. Kontra saa myös väistyä Jarkon mandoliinin, balalaikan ja tres-pikku-kitaran tieltä. Pari tuntia tiukkaa äänitystä ja kitarat ja Jarkon soittimet on nauhoitettu.

Lounas. Päivän menu: Perunasipuli-sekoitusta ja hirveä. Hyvää oli.

Lounaan jälkeen tuleen joutui Tapsa ja alkoi laulujen äänitys. Ensimmäisenä melodian sai ”Kännilaulu”. Muutaman yritelmän jälkeen myös laulumelodia löysi tiensä kovalevylle. Toisena työn alle joutui ”Hiusneula”. Se vaati hieman enemmän työtä kuin edellinen, mutta sekin sai muotonsa ja taltioitiin jälkipolvien kuultavaksi. ”Menthol” oli vuorossa seuraavana ja homma hoitui mainiosti. ”Sorsa” sen sijaan vaati laulumelodioiden suhteen eniten työtä. Usean uusitun laulukerran jälkeen ”Sorsasta” saatiin talteen mahtavat melodiat. Viimeisenä laulumelodiat sai muslimi-folk-punk-pläjäys ”Almagest”. Tapsan ja Teijon vuoropuheluun perustuva kipale on mukavaa vaihtelua muulle keinuvalle shuffle-materiaalille. Encorena otimme talteen uudet melodiat ”Hiusneulaan” jotka toimivat huomattavasti paremmin kuin aikaisemmin äänitetyt. Melodiat oli purkissa ja Tapsa korkkasi oluen.

Taustalaulut äänitettiin seuraavana. Vähän äijäkööriä ”Kännilauluun”, naislaulua ”Hiusneulaan” ja Teijon laulua ”Sorsaan” ja ”Mentholiin”.

Viulua kuullaan biiseissä ”Menthol” ja ”Sorsa”, johon Maiju soitti elämää suuremman loppusoolon. Johan tässä raavas mies herkistyy moista balladia kuunnellessa.

Djembeä virittäessä pistin rätille vähän Jazz-kitaraa ”Mentholiin”

Eihän tässä ole tehty töitä kuin vuorokausi, niin on se jo aikakin päästää Teemu ilmaisemaan itseään Djembe-rummutuksen muodossa. ”Sorsa” se vain kasvaa ja lihoo ja raidat lisääntyy. Myös ”Almagest” sai kunnon junakomppi rummutuksen Djembellä. Teemun urakka jatkui huuliharpun soitolla ”Kännilauluun”, ykkösellä purkkiin ja seuraavaan biisin. Tässä vaiheessa kello oli jo melkein yksitoista ja siirryimme Tapsan ja Jarkon kanssa saunomaan ja jätimme Teemun ja kumppanit hieromaan huilusooloa ”Hiusneulaan”. Huilua ääniteltiin muutaman kerran mutta sekin onnistui lopulta varsin mukavasti. Saunasta palattuamme kokeilimme vielä munniharppua ”Almagestiin”.

Sitten ei muuta kuin tietokone kiinni, pihviä uuniin ja loppuporukka saunaan.

Aamu, vaikea kuten aina… Paljon kahvia

Aamun ensimmäinen veto: Teemun tablat ”Almagestiin” ja ”Kännilauluun”. Pakkohan biiseihin hieman intiaa on saatava… Sitten ”Kännilauluun” tamburiinia ja lisää lehmänkelloa ja biisi alkaa rullata hienosti. Seuraavaksi oli vuorossa äänitysten hauskin osuus. Pullojen kilinää ja muuta ölinää ”Kännilauluun”.

Seuraavaksi Jarkko soitti balalaikalla soolonpätkät ”Almagestiin”. Biisi sai myös lisää lihaa ympärilleen kun meikäläinen mätki sekaan hieman kiinanpeltiä,Plösö-Hemmolta lainassa olevaa, äärimäisen häiriintyneen oloista Zildjianin re-mix efektipeltiä sekä rytmimunaa.

Teemu alkoi tässä välin käymään jo kärsimättömäksi omien soolo-osuuksiensa kanssa, joten oli pakko päästää mies irti. Ensimmäiseksi ”Hiusneulan” huilut soitettiin uusiksi ja sitten siirryttiin ”Sorsan” härskiin klarinettisooloon.

Lounas, jälleen hirveä…

Lounaan jälkeen viimeiset äänet narulle: Pimpparautaa ja tamburiinia ”Sorsaan” sekä tamburiini ”Mentholiin”

Homma on siinä, kello tasan 12:00 eli täydellisesti ajoitettu…

MAHTAVAA!!!

Kirjoittanut Roger 01.04.2008

            800×600  -  110 kt.


Arvostelu

3,73,73,73,73,7    (9 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

hemmo: Vai plösö-Hemmo. Pataan + alv.

Yhteensä 1 kommentti. Lisää kommentti!

Artikkelit: Bändipäiväkirja

Tulostettava versio

Tulostettava version ilman kuvia

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle