Muusikoiden.net
31.05.2024
 

Etusivulle
ArtikkelitHakuOmat artikkelit
Palaute

14.04.2003: GALLIEN-KRUEGER MB150S


Arvostelussa on tällä kertaa lähestulkoon pienin mahdollinen vakavsti otettava bassovahvistin, matkatelevision kokoinen Gallien-Krueger. Painoa tällä alumiinirunkoisella laitteella on 9kg, joten kysymyksessä on roudaukseen leipääntyneen basistin kultakimpale, jota kuljettaa mukanaan lisävarusteena saatavassa olkalaukussa vaikka raitiovaunulla ilman ongelmia. Vahvistimen suunnittelussa on ollut avainsanana painon ja koon minimointi soundia heikentämättä, ja siinä on onnistuttu yllättävänkin hyvin.

Kaiuttimen koko on 12" ja tehoa vahvistimen omaan ämyriin luvataan anteliaat 100W. Lisäkaappia käytettäessä tehot ovat 150W. Kokoonsa nähden vaihvistin tuottaa uskomattoman suuren ja pehmeän äänen ja sillä selviytyykin todella kovaäänisiä rock-keikkoja lukuunottamatta melkein missä vaan -varsinkin jos on käytössä PA, jonka kautta basso saatetaan yleisön kuuluville. Säätimet ovat varsin monipuoliset: gainin ja mastervolumen lisäksi on käyttökelpoisille taajuksille viritetty nelialueinen EQ, säädettävä limitteri, low cut-kytkin, high boost-säädin ja contour-säädin. Contour on eräänlainen "pika EQ", eli se leikkaa keskialuetta aikaansaaden vaikutelman ala- ja yläpäistään boostatusta soundista. Lisäksi vaihvistimessa on D.I.-lähtö ground liftillä ja inputissa 10db:n pad.

Soundi on ala-middlepainotteinen ja miellyttävän sävykäs, eikä liian hifi edes hiljaisemmilla volumeilla.
Lujaa soitettaessa vahvistimen signaali alkaa säröytyä volumesäätöjen ollessa puolen välin kohdalla tai yli, eikä äänenpaine siitä eteenpäin enää kasvakaan, vaan särö ainoastaan lisääntyy. GK:n ehdoton vahvuus piilee koon ja painon lisäksi osittain myös tässä särössä, joka on transistorisäröksi yllättävän miellyttävä ja niin erottuva, että kovemmalla volumella soitettaessa basson kuulee parhaiten muun musiikin seasta juuri särön avulla. Tämä mahdollistaa vahvistimen käytön henkilökohtaisena monitorina yllättävänkin kovaäänisissä tilaisuuksissa.

Erityismaininnan GK combo ansaitsee hienosta käytöksestä kontrabasson kanssa: muilla vahvistimilla joutuu ekvalisaattoria ruuvailemaan tovin ennekuin mitään järkevää tulee ulos, mutta GK on kuin luotu kontran aisapariksi. Pienillä eq:n hienosäädöillä saadaan ilmoille miellyttävä ja sävykäs kontrasoundi ja volumekin riittää hyvin jazz-yhtye keikoille ja jopa bigbandiinkin. Lisäksi tämä kombo on näyttänyt hampaansa myös äänityksissä: lähimikityksellä sisäänrakennetusta kaiuttimesta saa mahtavan selkeän mutta lämpimästi purevan soundin linjabasson kaveriksi.

Kokonaisuutena GK MB150S-kombo on vahvistin, jota ilman en voisi enää tulla toimeen - niin usein tulee yllättäviä keikkareissuja tai odottamattomia roudaussählinkejä, jolloin on kullanarvoista se, että vahvistimen voi kantaa itse mukanaan keikalle ja sieltä pois. Roudaustekninen etumatka kulminoituu hyvin verratessani GK:ia vaikkapa Ampegin rantasaunaan, jonka soundi kyllä on se aivan paras kaikista (IMO), mutta jolle tulee painoa melkein 15 kertaa enemmän kuin GK:lle ja jonka roudaukseen tarvitaan apumiehen lisäksi vähintään pakettiauto. Gallein-Kruegerin taivaallisen helpon roudattavuuden kun suhteuttaa hyvään käyttökelpoiseen soundiin ja hieman rajoittuneeseen, mutta lähes aina riittävään volumeen, niin koossa on vahvistin, joka täyttää ne kuuluisat "aution saaren" kriteerit. Jos olisi pakko pärjätä kaikki keikat ja treenit vain yhdellä vahvistimella, niin se olisi tämä.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan laitteeseen, vaikka hinta onkin muiden jenkkivehkeiden tavoin kivunnut lähelle kipurajaa. Omastani maksoin muistaakseni 4000mk vuonna '99, mutta nykyisin hinta on jo melkein tuplaantunut ja siitä kantopussistakin rokotetaan melkein 1000mk vanhaa rahaa.

Kirjoittanut absqua 14.04.2003


Arvostelu

4,44,44,44,44,4    (5 arvostelijaa)
Kirjaudu sisään arvostellaksesi!


Kommentit

hemmo: Hieno arvio. Näitä comboja löytyy muuten aika ajoin käytettynä. Ostin omani pari vuotta sitten noin 500 e.
rattledad: Eikös matka-tv:t ole isompia? Mitäs eroa tuolla MB150S:llä ja vanhalla MB200:lla on? Numero ei ainakaan MB200:n osalta taida kertoa vahvistimen tehosta.
BSJPMH: Ei voi kun kiittää sitä soitinmyyjää joka (silloiselle untuvikolle vuonna 1990) myi melkein väkisin pienen vahvistimen. Kyllä on hyvä peli (MB 200,ilmeisesti aikalailla sama peli..?)
Ossy-57: Vanha juttu mutta aina ajankohtainen, olen kyseisellä vermeellä soitellut ja usein ihmetellyt että miksi ostin 700rb.n? Tokia tehoa on enemmän mutta kahden pömpelin kanssa myös roudattavaa. Ja tossa pikkukombossa on kyllä ihan OMA SAUNDInsa!
balzary: Hieno arvostelu loistavasta kombosta.
jukkalat: Kiitokset vaan mainiosta laite-esittelystä. Siitä oli suuri apu suorittaessani bassovahvistimen hankintaa. Hintaa tällä erinomaisella laitteella on tällä hetkellä (08) noin 800 e.
poppamies: 200MB ja 150MB on kyllä kaksi eri laitetta. 200MB on vanhempi versio ja antaa mallimerinnästään huolimatta "vain" 75w 8 ohmiin ja 100w 4 ohmiin. Tuo uudempi 150MB taas 100w 8 ohmiin ja 150w 4 ohmiin. Ostin tuon oman 200MB joskun parikymmentä vutta sitten.
Mumon: T-kaupassa nykyhinta on 666 e eli kyseessä on peto lampaan vaatteissa. (http://www.thomann.de/fi/gallien_krueger_mb150s.htm

Yhteensä 8 kommenttia. Lisää kommentti!

Artikkelit: Laitearviot

Tulostettava versio

Lähetä pikaviesti kirjoittajalle